Inițiative Adaugă o inițiativă



Alătură-te iniţiativei


în


Iniţiator: Ana Cornelia Sector 3, Bucuresti-Ilfov

Ecologie urbana – hrana si cuiburi pentru pasari salbatice

Iniţiativă lansată duminică, 26 ianuarie 2020, în

Foarte multe specii de pasari salbatice au probleme in procurarea hranei, locuri de cuibarit limitate,amenintate. Unica sansa de supravietuire sunt ecosistemele urbane. Pasarile controleaza lantul trofic al insectelor si al rozatoarelor, contribuind la limitatea populatiilor de daunatori. Protejand pasarile, protejam starea de sanatate a ecosistemelor. În conservarea biodiversitatii se impun masuri urgente prin montarea cuiburilor artificiale si hranirea in perioada de iarna (perioada cea mai grea din viata lor).

Prin proiectul PARTENERI DE ZBOR! se vor proteja populatiilor de pasari salbatice din zona campusului U.S.A.M.V. Bucuresti si parcul Herastrau prin montarea si monitorizarea a 150 cuiburi si 10 hranitori si hranirea lor. Se creaza conditii de habitat pentru peste 90 adulti pasari insectifere, granivore,rapitoare (pitigoi,ticlean,cinteza,botgros,florinte,sticlete s.a.) si peste 720 pui. Se vor hrani zilnic pe perioada decembrie-martie.
In acelasi timp, prin proiect vom forma 20 de specialisti(studenti USAMVB) si vom educa publicului tanar (3000 studenti si altii) in tematica conservarii biodiversitatii. Studentii vor monitoriza cele 150 de cuiburi, vor pune hrana zilnic pe perioada iernii si vor monitoriza activitatea pasarilor.

Avem nevoie de votul vostru! Procedura de votare este descrisa aici:
http://raiffeisencomunitati.ro/grantwizard/granturi/

(se creaza un cont – de la VOTEAZA si tu – – Inregistreaza – si apoi – in lista de proiecte se apasa pe butonul VOTEAZA in dreptul proiectului PARTENERI DE ZBOR!)

Multumim!



Alătură-te iniţiativei


în


Iniţiator: Raluca Bucuresti, 741027082

Asociația S.T.U.P. (Social Trading Urban Place) – Uleiosul

Iniţiativă lansată duminică, 26 ianuarie 2020, în

Uleiul alimentar uzat este o resursă regenerabilă. Dintr-un litru de ulei alimentar uzat se produc 0.90-0.95 litri de biodiesel, iar din produsele secundare rezultate în urma producerii biodieselului se produc săpun și decofrant (un material folosit în turnarea cofrajelor din construcții).

Știaţi că:

Dacă 10% din populaţia orașului colectează 2 litri de ulei alimentar uzat într-un an de zile se evită deversarea în natură (apă, sol) și respectiv poluarea acesteia cu 134 de tone de ulei alimentar uzat.

Foarte puţini oameni știu că uleiul alimentar uzat aruncat la canalizare este nociv atât pentru el, omul, cât și pentru mediu.

Printre efectele nocive ale uleiului alimentar uzat aruncat la chiuvetă/canalizare putem enumera:

• corodarea și înfundarea țevilor de canalizare, costurile de întreținere și curățare a stațiilor de epurare întorcându-se tot în buzunarul consumatorului casnic.

• poluarea apei și a solului (uleiul alimentar uzat formează o peliculă deasupra apei la contactul cu aceasta, oprind oxigenul să ajungă la viețuitoarele și plantele din apă; totodată, ajuns în sol, acesta – n.r. solul – are nevoie de ani de zile pentru a se regenera și a deveni productiv).

Uleiosul colectează acest ulei alimentar uzat folosind o bicicletă utilitară (eng. cargo bike). Puteţi alege să respectaţi și să vă bucuraţi de un mediu cât mai curat colectând uleiul uzat și luând legătura cu noi.

Ne puteţi contacta la:

T: 0741 027 082

e: [email protected]



Alătură-te iniţiativei


în


Iniţiator: Andrei Brașov,

S-au alăturat 1

Vrem energie 100% curată

Iniţiativă lansată sâmbătă, 21 martie 2015, în

Urmează link-ul și semnează petiția adresată primăriei Brașovului:
https://secure.avaaz.org/ro/campaign/Brasov_Vrem_un_oras_100_curat/

Textul petiției: „Oamenii de știință ne avertizează că schimbările climatice se pot accelera și scăpa de sub control, punându-ne în pericol de moarte și amenințând tot ce ne e drag. Vă cerem să limitați încălzirea globală sub nivelul inacceptabil de periculos de 2 grade Celsius suplimentare, reducând treptat poluarea cu carbon, până la eliminarea ei completă. Pentru a reuși asta, vă cerem adoptarea urgentă a unor acorduri internaționale, naționale și locale și a unor planuri realiste, pentru o trecere rapidă și eficientă a societăților și economiilor noastre la alimentarea cu energie curată în proporție de 100% până în 2050. Planeta noastră merită să fie salvată și pentru a face asta trebuie să acționăm acum. Dar avem nevoie de toți, pentru a schimba totul. Veniți alături de noi.”

Cerem ca Brașovul să își ia angajamentul de a deveni un oraș curat 100%. Oamenii de știință ne asigură că doar făcând acest pas ne putem proteja viitorul. Douăsprezece orașe și chiar și țări întregi și-au luat deja un angajament pentru un viitor curat 100%, iar orașul nostru trebuie să fie următorul pe listă.

Ca unul dintre principalele orașe turistice ale țării, Brașovul are un interes direct în păstrarea unui mediu curat și nepoluat. Aerul proaspăt de munte este o emblemă a orașului și unul dintre motivele pentru care ne place să trăim aici. Utilizarea de combustibili fosili murdari pentru alimentarea orașului cu energie, face notă discordantă cu imaginea de oraș verde cu care ne mândrim. Semnează această petiție acum, pentru a cere primăriei tranziția către energie curată 100%.
https://secure.avaaz.org/ro/campaign/Brasov_Vrem_un_oras_100_curat/

Dioxidul de carbon, pe care îl eliberăm în atmosferă prin arderea de combustibili fosili, determină schimbări climatice ale căror efecte le simțim deja. Fenomenele meteo extreme pe care le-am observat în ultimii ani, sunt doar primele semne. Iar dacă nu luăm măsuri acum, vom depăși punctul critic de echilibru climatic. După acest punct, schimbările climatice se vor auto-ambala, precum o avalanșă ce devine din ce în ce mai mare. Prin felul în care ne alimentăm orașele cu energie, riscăm să declanșăm această avalanșă. Dacă acum, încă mai putem face ceva pentru a evita o catastrofă, după pornirea avalanșei, vom fi neputincioși în fața ei. Așadar, este imperativ să acționăm acum pentru protejarea viitorului nostru și al copiilor noștri. Veniți alături de noi!
https://secure.avaaz.org/ro/campaign/Brasov_Vrem_un_oras_100_curat/



Alătură-te iniţiativei


în toată ţara


Iniţiator: Doina Bucuresti, Bucuresti-Ilfov

S-au alăturat 5

Arhitectura sustenabila, prietenoasa cu mediul in Romania

Iniţiativă lansată marți, 20 ianuarie 2015, în toată ţara

Prin prezenta cerere solicit să se aplice corect legile în România.
Pentru stabilirea soluției optime de reabilitare a imobilelor să se facă studii concrete de caz, să se adopte soluții corecte care să nu dăuneze sănătății oamenilor și să nu se transforme orașele românești în orașe de polistiren.

PE SCURT
Metoda propusă de primării, în afară de faptul că încalcă GROSOLAN dreptul de proprietate duce la:
– afectează stabilitatea și rezistența construcției în cazul unui seism major (structura din zidărie portantă din cărămida cu goluri verticale este șubrezită când se montează polistirenul cu dibluri)
– în foarte multe cazuri provoacă cheltuieli nejustificate pentru proprietari în timp, prin înlocuirea unor finisaje elegante, rezistente la intemperii cu niște finisaje și detalii EXECRABILE
– în peretele clădirii se acumulează umiditate, care în timp duce la distrugerea acestuia (materialul devine friabil și își pierde toate proprietățile)
– deteriorează aspectul clădirii, făcând-o de nerecunoscut
– periclitează sănătatea locatarilor
– polistirenul nu este un material biodegradabil, nu se poate refolosi, nu poate fi reintegrat în natură la desfacerea clădirilor
– polistirenul este un material care nu rezistă la foc, un material care se obține folosind resurese neregenrabile
Am inițiat o petiție,
http://www.petitieonline.com/sa_stopam_reabilitarea_fortata
Prin această petiție nu cerem ca cetățeanul să fie privat de reabilitarea gratis a clădirii, dimpotrivă cerem ca reabilitarea să se facă CORECT în așa fel încât cetățeanul să nu aibă cheltuieli cu repararea clădirii și probleme de sănătate ulterior.
Exista solutii pentru termoizolare si materiale termoizolante care nu afecteaza mediul; se folosesc tot mai mult in tarile europene.



Alătură-te iniţiativei


în toată ţara


Iniţiator: Nemeth Sovata, Mures 0752653402

S-au alăturat 1

Construiește fără să poluezi

Iniţiativă lansată marți, 20 ianuarie 2015, în toată ţara

Prin inițiativa noastră dorim să sensibilizăm publicul larg despre impactul negativ asupra mediului înconjurător a materialelor de construcții prefabricate, cu technologii moderne, poluante și totodată dorim să informăm pe cei interesați asupra faptului că acum pot să-și construiască case foarte eficiente, sănătoase și chiar ieftine folosindu-se de resursele naturale, materiale precum argila, varul, paiele, nisipul, piatra și nu în ultimul rând lemnul! Natura a creat omul și tot natura ne oferă toate soluțiile de a avea o viață liniștită, sănătoasă, o casă trainică și la fel de modernă ca cele cu care suntem obișnuiți!
Dorim să organizăm seminarii, reuniuni prin toate orașele mari ale României, pentru a informa oamenii despre aceste posibilități. Pentru astfel de evenimente, căutăm susținători în toată țara, oameni care să se implice în organizarea acestor evenimente, oameni care să distribuie activitatea noastră!



Alătură-te iniţiativei


în toată ţara


Iniţiator: claudia Bucuresti sector 3, Bucuresti-Ilfov 0746010497

S-au alăturat 1

Gradina blocului

Iniţiativă lansată marți, 20 ianuarie 2015, în toată ţara

Incerc sa amenajez una din gradinile blocului. In 3 ani am reusit de abia sa-i dezvat pe vecinii mei sa nu mai arunce gunoaie acolo si sa ii conving ca a fost bine ca am pus o poarta care se inchide cu un lacat.

Eu incerc sa fac o gradina a blocului dar material nu pot sustine proiectul singura. Am nevoie de arbori pt a creea umbra (3/4 din gradina este in plin soare si nu creste aproape nimic din cauza asta). Au fost multi corcodusi in jurul blocului dar s-au uscat si cei de la Primarie i-au taiat dar fara sa puna ceva in loc. Anul trecut (cam pe vremea asta) am depus o cerere la primarie pt a planta copaci, flori, gazon,…, si din cate stiu eu am primit acordul lor dar din lispa de fonduri nu s-a intamplat nimic.

Aici gasiti poze cu ce am plantat anul acesta https://www.facebook.com/media/set/?set=a.617057104975651.1073741827.100000141020089&type=3. Mai am bulbi (peste 100) si seminte de flori care trebuiesc plantate dar sa treaca valul asta de frig.

Ajutoare:

Am nevoie de:
– arbori
– orice alte plante ornamentale
– de voluntari care sa ma ajute sa sap toata gradina

Idei am multe (sa construiesc un umbrar, o masa cu bancute, alei, garduri de protectie pt grupurile de flori….) dar singura e mult mai greu sa le fac, ma puteti ajuta?

Multumesc mult,
Claudia



Alătură-te iniţiativei


în toată ţara


Iniţiator: Iuliana Bucuresti, Bucuresti-Ilfov

Frumos si sanatos

Iniţiativă lansată marți, 20 ianuarie 2015, în toată ţara

Buna ziua!
Grija societatii pentru oamenii in nevoi este din ce in ce mai redusa.O idee simpla si de mare impact pentru a scapa acest larg segment de lipsa de hrana sanatoasa in cea mai mare parte a anului este plantarea in orice spatiu abandonat sau nu, a circa 30.000 de pomi fructiferi in Bucuresti: nu saracie, spatiu verde,frumos!

Revin la descrierea de mai sus: impactul moral, social si estetic de neimaginat!Intr-o lume in care doar cei instariti se bucura de atentia societatii si de o hrana sanatoasa putem schimba directia unghiului de protectie si asupra sau mai ales asupra celor care nu au situatia financiara necesara.Rezultat: 1. mai putine boli, printr-o hrana abundenta in fructe creste sistemul imunitar, forta fizica de implicare in sistemul social al celor nefavorizati, cresterea capacitatii fizice si psihice,nenumarate efecte pozitive asupra sanatatii civice!
2. impactul vizual: intr-un oras in care culoarea preponderenta este GRI, estetica orasului ar avea o schimbare miraculoasa indiferent de anotimp sau vreme, parfumul florilor ne va scapa de mirosul de praf si de gunoi ce se simte imediat ce se iese din zona ultracentala, poluare mult redusa,
3. un impact urbanistic fara precedent: nevoie umana de a trai intr-un spatiu civilizat imbinat cu natura, embioza laturii umane cu natura si sociatatea contemporana unde nevoia de constructie nu mai poate fi inlaturata sau negata, lipsa spatiilor publice in care omul sa se poata regasi si sa scape de agresivitatea betonului!
ETC

Acest proiect ne poate scapa de mizeria fizica si psihica in care traim!

Primaria,o asociatie cu cativa voluntari care sa duca la bun sfarsit aceasta idee este tot ceea ce trebuie!
Astept raspunsul dvs!
Va multumesc!
Cu stima,
Iuliana Simionescu



Alătură-te iniţiativei


în toată ţara


Iniţiator: Ionuţ Bucuresti, Bucuresti-Ilfov 0727769509

S-au alăturat 29

Cum crestem nivelul de implicare pentru protectia mediului?

Iniţiativă lansată miercuri, 20 martie 2013, în toată ţara

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, initiat prin crearea platformei www.protectiamediului.org, de a creste nivelul de implicare al romanilor in dezvoltarea durabila a comunitatilor din care fac parte. Ne propunem sa realizam acest lucru indrumand oamenii sa scrie autoritatilor si promovand initiativele lor.

Voluntariatul pentru sprijinirea acestui demers poate insemna foarte multe lucruri, iata doar cateva:

  1. Ajutor pentru completarea datelor de contact ale persoanelor cu putere de decizie din institutiile prezente pe site, acolo unde este necesar.
  2. Descoperirea initiativelor bune (care pot veni de la persoane fizice, ONG-uri sau autoritati) si abordarea initiatorilor pentru a-si inscrie si promova aceste initiative, ca exemple de implicare, pe protectiamediului.org
  3. Redactarea scrisorilor oficiale catre autoritati, pe care le putem trimite tuturor deputatilor, senatorilor, primarilor etc, dupa caz, pentru a sustine sau pentru a propune initiative si masuri cu impact pozitiv asupra mediului.
  4. Redactarea comunicatelor de presa si a newsletterelor catre membrii platformei si alte liste de voluntari pe care le avem la dispozitie. Volumul lor poate fi destul de mare presupunand ca ONG-urile locale si initiatorii persoane fizice isi vor dori sa trimitem mesaje informative voluntarilor din judetele vizate de actiunile lor.
  5. Postarea regulata de mesaje pe pagina noastra de Facebook si informarea celor aproape 60.000 de sustinatori despre initiativele inscrise recent si propuneri de a scrie autoritatilor in legatura cu diversele probleme de mediu.
  6. Implicarea in campaniile de promovare online si offline pentru promovarea instrumentelor pe care protectiamediului.org le pune la dispozitia persoanelor fizice si ONG-urilor ca sa gaseasca sustinatori pentru proiectele lor.
  7. Monitorizarea activitatii parlamentare si pe cea a consiliilor locale pentru a identifica deciziile cu impact asupra mediului.

Acestea sunt, in mare, activitatile pe care vi le propunem mai departe. Daca doriti sa participati va rugam sa ne scrieti mai jos.

Spuneti-ne in ce fel ati decis sa va implicati.



Alătură-te iniţiativei


în


Iniţiator: Oana Sector 1, Bucuresti-Ilfov 0761388711

S-au alăturat 11

Guerrilla Gardening Bucharest

Iniţiativă lansată miercuri, 20 februarie 2013, în

Vrem ca oricine ne impartaseste punctul de vedere sa ni se alature prin voluntariat, cu idei, donatii si materiale. Orice se poate.

Aceasta miscare este initiata dupa modelul Guerrilla Gardening London. Este un exemplu foarte bun despre ce poate face comunitatea pentru orasul sau. In cazul Bucurestiului este o asemanare destul de mare in special in privinta pastilelor din jurul arborilor de aliniament de pe marginea soselelor. Ca si in Londra, acestea se pot margini cu scanduri de lemn +adaos pamant vegetal+ plantat, pentru ca lumea sa nu mai calce pe ele si sa nu mai fie refugiu pentru chistocuri de tigari si alte gunoaie de pe strada care nu ajung in cosurile de gunoi. Desi aceasta actiune este in capitala, pe viitor am dori bineinteles sa se extinda in toata tara, iar pe masura ce va creste vom realiza si un site, blog etc pentru a afla cat mai multa lume despre noi.

Cautam sa ne implicam in zonele urbane publice care sunt neglijate, aratand ca ne pasa de natura, de flori, de iarba de mediul inconjurator. Haideti sa aratam importanta peisajului in contextul urban plantand cu mainile noastre o planta si viata. Pentru aceasta reusita Guerrilla Gardening Bucharest cauta oameni deosebiti cu idei deosebite.

Sari la bara de unelte