Sute de bistriţeni, merg în drumeţie pentru salvarea Pădurii Codrişor

4 aug. - Ştire culeasă din CityNews

Sute de bistriţeni, în drumeţie pentru salvarea Pădurii Codrişor

Sute de bistriţeni, în drumeţie pentru salvarea Pădurii Codrişor

Este a doua zi din această vară în care sute de bistriţeni aleg să protesteze paşnic, printr-o drumeţie prin pădure, faţă de intenţia municipalităţii de a continua proiectul amenajării unei centuri ocolitoare a oraşului, a cărui itinerariu este stabilit prin Pădurea Codrişor.

Sâmbătă dimineaţa, aproximativ două sute de locuitori ai municipiului Bistriţa, de toate vârstele, au răspuns apelului primului primar al municipiului Bistriţa de după Revoluţie, Florin Chereji, de a participa la o drumeţie prin Pădurea Codrişor, a cărei menire este de a atrage atenţia municipalităţii că oamenii nu-şi doresc o centură a oraşului care să străbată această zonă.

„Scopul acestor drumeţii este de a face cunoscut cât mai multor bistriţeni un loc foarte frumos la o aruncătură de băţ de centrul oraşului, care considerăm că trebuie să rămână zonă de agrement, cum este propus printr-un PUZ, în vigoare în acest moment şi prin strategia de dezvoltare a municipiului Bistriţa 2030.

Dacă venim cu anumita variantă ocolitoare prin Pădurea Codrişor, adio zonă de agrement. Bistriţenii sunt dezinformaţi în momentul de faţă, ei nu ştiu ce loc minunat avem aici lângă noi. Cei care sunt veniţi de 20-30 de ani în oraş nu cunosc că aici a fost o zonă de agrement, făcută de antecesorii, de şaşi, de primul primar român al Bistriţei, Corneliu Mureşan. Erau nişte alei foarte accesibile, puteau merge şi pensionarii prin această zonă. Era ca un parc, cu bănci.

Până prin anii 70 în poienile din vârful dealului se organizau maialuri, ieşiri la iarbă verde. A fost o zonă consacrată de agrement a municipiului, ori ar fi păcat ca noi să ne batem joc de natura pe care o avem aici lângă noi, la 600 de metri de centrul oraşului, de Biserica Evanghelică, la o sută de metri de cartieruL CR Vivu. Nu există niciun argument să venim pe aici cu variantă ocolitoare şi să distrugem o zonă de agrement care nu ne-o va da nimeni înapoi”, spune organizatorul drumeţiei, Florin Chereji.

Bistriţenii sunt solidari cu acţiunea lui Chereji şi spun că vor continua să protesteze paşnic, prin drumeţii, pentru a-l sensibiliza pe edilul municipiului să revină asupra planului său de amenajare a centurii prin această zonă.

„O centură prin Pădurea Codrişor ne afectează în mod direct. Locuim aici în apropiere, pe strada Mihai Viteazul, asta este o zonă care ne protejează şi ne dă aer curat. Asta ne lipseşte acum, să ne taie şi pădurea, să vină dealul jos. Pădurea este singura protecţie a acestui deal, ca să nu o ia la vale. În momentul când ai tăiat aceşti copaci, terenul vine în jos, pentru că nu e un teren stabil. Din aceaastă cauză s-a şi împădurit terenul.

Eu sper să avem succes cu drumeţiile şi să nu se facă centura pe aici. Sunt locuri destule, care nu ne-ar afecta”, spune un bistriţean.

„Primarul să facă un referendum, să vină cu mai multe variante şi populaţia să aleagă. pur şi simplu primarul ne pune cap în cap cu cei din Unirea şi Viişoara, care bineînţeles sunt de acord cu această variantă, pentru că numai de asta ştiu ei. Au mai fost şi alte variante. Centura veche e o ruină, plină de gropi, trebuia reabilitată aceea şi prelungită până la Unirea”, spune o doamnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte