Votul privitor la Proiectul Roşia Montana

9 sept. - Scrisoare trimisă deputatului Blăjuț Viorel-Ionel, ales în judeţul Iași, colegiul uninominal nr. 12

Domnule deputat Viorel-Ionel Blăjuț,

Vă scriu în calitate de locuitor al circumscripţiei electorale 24 Iași, colegiul uninominal nr. 12, dar în același timp în calitate de cetățean al României. Vă cer pe această cale să respingeți în Parlament proiectul de lege privind Roșia Montană propus de Guvern la data de 28 august 2013. Vă supun atenției o parte din motivele ce pot sta la baza deciziei dvs. de a respinge acest proiect de lege:

1. Proiectul RMGC este unul dintre cele mai mari proiecte de exploatare auriferă din lume, iar riscurile nu sunt comparabile cu nici un alt exemplu de exploatare de acest gen;
2. În toate ţările UE, adică în toată industria minieră din Europa, se utilizează aprox 1000 tone de cianuri, iar la Roşia Montană se doreşte utilizarea a 13.000 tone de cianuri pe an;
3. Proiectul va duce la escavarea a 500 milioane tone de steril în urma utilizării cianurilor;
4. Intervenţia se va face pe un perimetru de 1258 hectare, se vor rade efectiv 4 munţi şi se va săpa pe o adâncime de 400 de metri creându-se un crater gigantic vizibil şi de pe lună de aprox 8 km diametru;
5. Vom râmâne pentru totdeauna cu un lac de cianuri – 215 milioane de metri cubi cianuri şi un baraj ce trebuie să reziste pentru eternitate. Pentru mentenanţă şi operaţiunile de supraveghere ale acestui baraj RMGC oferă 150 milioane euro, în condiţiile în care Agenţia de Mediu a SUA a evaluat mentenanţa la 2.6 miliarde dolari.

Exploatarea se face la suprafaţă şi nu în galerii cum s-a făcut până acum în România. Astfel se aduc mari prejudicii mediului şi comunităţii, adică se distrug aproape complet. Se foloseşte tehnologia pe bază de cianuri pentru că este cea mai ieftină, dar sunt şi alte tehnologii mai scumpe, dar care nu aduc asemenea prejudicii mediului.

Situația economică a României poate că ar cere și sacrificii la un moment dat, însă refuz să cred că ele trebuiesc făcute la o asemenea scară. Și toate acestea pentru ce? Câteva sute de locuri de muncă pe o perioadă determinată şi foarte puţine pentru localnici, pe lângă o redevenţă de doar 6% oferită statului român. Nu văd cum un asemenea proiect ar putea avea efecte benefice pe termen lung, atât pentru economia românească, dar mai ales pentru mediu.

Vă mulțumesc pentru atenția acordată și mă bazez la rândul meu pe votul dvs., așa cum și eu v-am acordat încrederea că mă veți putea reprezenta cu cinste din funcția de deputat al României.

Raportează/Modifică această scrisoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte