de

Verespatak

25 sept. - Scrisoare trimisă deputatului Szabó Ödön, ales în judeţul Bihor, colegiul uninominal nr. 2

Stimate Domnule Deputat !

Doresc sa ma adresez D-voastra referitor la proiectul monstrous atat ca dimensiune cat si consecinte asupra mediului , de la Rosia Montana , cu rugamintea mea de a nu vota sub nici un motiv, cu nici un pret acest proiect criminal !
Motivul care pe mine ca specialist in protectia calitatii apelor ma indigna este valoarea concetratiei de cianura din apele reziduale, pe care “investitorul” RMGC vehiculeaza, initial spunand 10 mg/l iar acum “promitand” 7 mg/l ( De ce nu chiar 0 mg/l ? ca doar sa promiti nu costa nimic, nu ?)Pe de alta parte ,flotatia prin “circuit inchis “este o aberatie nerealizabila la aceste dimensiuni exorbitante de ape tehnologice vehiculate !!!
Dar hai sa facem un calcul simplu pe intelesul tuturor: D-l Avram ( directorul de mediu al RMGC , fostul Direct or al Garzii de Mediu Deva………..)a declarat in fata opiniei publice in 2011 ca vor folosi 80.000 tone- adica 80.000.000 kg (!!!) reactiv de flotare = CIANURA ,
. Continutul de ion toxic, mortal ,de CN- al acestei cantitati este de cca 40.000 tone( 40.000.000 kg) ..Aceasta otrava va ajunge si va RAMINE ( pentru ca nu va dispare, fiind o combinatie extrem de stabila !) la urma urmei in halda lor de slam care va avea un volum de 200.000.000 mc – adica 200.000.000.000 litri !!! ( cifra declarata de susnumitul ) in spatele unui baraj de 180 (!!!) m. Se poate calcula usor ca , concentratia de CN al acestei halde va fi de fapt de 200 mg/l !!! ( 40.000.000kg/200.000.000.000 litri =0,2 kg/l adica 200 mg/l !- cifra reala pentru calitatea apelor reziduale provenite din flotatia minereurilor )
Reglementarile legale din Romania ( HG 188/2002- NTPA 001/2002 )prevad concentratii maxim admise la evacuare de 0, 1 mg/l CIANURI TOTALE , adica cianuri libere + cianuri legate cu diferite metale ! Nu este totuna ! RMGC nici nu pomeneste de cianuri TOTALE , asa cum se cere in Legea noastra ! Si ce face Ministerul Mediului ? Le da aviz de mediu, in aceste conditii ???? Sau accepta minciunile si promisiunile lor , neverificate ???
Atentie ! Este vorba de calitatea apelor freatice din Romania si la urma urmei calitatea apei de baut a cetatenilor tarii pe termen foarte lung, pentru care , daca veti vota aceasta monstruozitate , veti fi direct raspunzatori !
Eu sunt inginer chimist , specialist in protectia calitatii apelor , cu vechime de 37 ani in acest domeniu cu doctoratul luat in specialitatea protectia calitatii apelor
In anul 2000 am realizat , prin firma mea , in cadrul unui proiect GEF- USAID statia de epurare a apelor cianurice de la Baita Stei , jud Bihor. Debitele au fost mici ,de doar 10 mc/h , concentratia de cianura a fost de 200-240 mg/l pe care l-am redus cu success la 0, 1 mg/l prin tehnologia prevazuta de ECOIND BUCURESTI . Cunosc foarte bine cat de greu si de costisitor ,- utilizand alte chimicale , la randul lor si ele toxice – se rupe legatura super toxica C-N !!!
Asadar va rog sa nu tratati cu superficialitate aceasta problema extrem de profesionala , si nu dati crezare unor promisiuni facute numai in scopul obtinerii de castiguri a unor investitori , cu pretul distrugerii mediului din tara noastra..Un bun politician trebuie sa aibe vederi ecologiste! Va rog sa votati impotriva acestui proiect criminal pentru tara noastra .

Oradea, 23.09 2013 Cu stima
Dr. ing.Veronica Gitye

Tisztelt Kepviselo Ur !

A Verespataki , oriasi meretu , es a kornyezetre rendkivul negativ hatast gyakorlo “ monstrum “ project-el kapcsolatosan fordulok Onhoz , azzal a keressel hogy semmikeppen sem szavazzak meg !!! AZ engem legfokeppen zavaro ok az hogy a
“ beruhazo “ RMGC ceg rendkivul konnyelmu kijelenteseket tesz a kepzodo szennyvizek ciantartalmat illetoen .
Miutan az Avram ur ( aki az RMGC kornyezetvedelmi igazgatoja , es a Deva-i Garda de Mediu- nal dolgozott….. )kijelentette a kozvelemeny elott meg 2011-ben – , hogy
a felhasznalt ossznatriumcianid mennyiseg 80.000 ( !) tonna lesz ,- tudjuk hogy ennek a cianid ( azaz a rendkivul toxikus C-N kotes) tartalma kb a fele , azaz 40.000 tonna – , es hogy a 200.000.000. (!) tonnaju ossztarolojaban ( ami cian es nehezfemtartalmu szennyvizet, valamint cianos iszapot tartalmaz ) a ciantartalom 10 mg/l lesz , majd erre utolag ralicitelt egy 5 mg/l –es ertekkel , majd most utolag 7 mg/l-t ,ami teljesen lehetetlen , megvalosithatatlan konnyelmu, felelotlen kijelentes . Legkozelebb lehet 0,0 mg/l is mondhat , igerni nem nagy dolog , ahhoz mindenki ert …A zart koru tehnologia pedig egy mese , hazugsag ekkora leptekben megvalosithatatlan.
Egyszeru szamitassal ki lehet szamitani hogy a 40.000 tonna cian a 200.000.000 tonna taroloban egy 200 mg/l ciantartalmat hoz letre . Figyelembe kell venni hogy osszcianrol beszelunk , a torveny is erre ad hatarerteket , pld a felszini vizekbe kibocsajtott szennyvizek eseteben 0,1 mg/l lehet az OSSZCIANTARTALOM – azaz cianuri totale ami a cianuri libere + cianuri legate-bol all, tehat beszamitando a nehezfem – kombinacios ciantartalom is, amit az elemzesek soran fel kell tarni !!!!……
En irtam az Avram urnak kerdeztem tole hogyan viszi le, milyen modszerrel es milyen koltsegekkel 200 mg/l-rol 5 –re az osszciantartalmat, de termeszetesen erre semmi valaszt nem kaptam.
A cian biologiailag nem bonthato le,es rendkivul toxikus mar pici mennyisegben is , az elevensziapos szennyviztelepekre egy par miligrammos koncentracioban is elpusztulnak azonnal a szennyviztisztitast vegzo apro elolenyek, elhal az eleveniszap , nincs biologiai tisztitas, hosszu evek tapasztalatabol tudom .
Jomagam 37 eve dolgozom a szakmaban, 1974-ben vegeztem a Temesvari Politechnika vegyeszmernoki – viz es szennyviztisztitasban specializalt szakat , 1989-ben szennyviztisztitasbol doktoraltam Temesvaron, 1998 ota sajat cegem van mellyel foleg ipari szennyviztisztitomuveket letesitettunk vagy a meglevoket reabilitaltuk a tervezestol a kivitelezesig , mint fovallalkozok.
2000-ben , egy GEF-USAID project kereten belul mi csinaltuk a Baita Stei Bihar megyei banyavallalat ciantartalmu szennyvizeinek a szennyviztisztitomuvet , egy automata mukodesu pH es rH vezerelt szennyviztisztitot.Ennek a project-jet a Bukaresti ECOIND csinalta , mi szallitottuk a tehnologiat alkoto berendezeseket , automatikat, mi helyeztuk uzembe,es vegeztuk a tehnologiai probakat A vizek hozama csak 10 kobmeter/ora volt !
( Verespatak eseteben ennek a tobbszazszorosara kell szamitani ! ) , Baitan a nyers szennyviz a ciantartalom 200 – 240 mg/l kozott volt , ami egy realis ertekvolt
A ciant oxidalni kell es toxicitast okozo rendkivul stabil C-N kotest kell oxidacioval felszakitani ( roncsolni ) A reakcio LASSU , a tartozkodasi ido nagy , a pH-t beallito vegyszerek valamint az oxidaciot vegbevivo vegyszerek nagy mennyisegben szuksegesek (es ezek is artalmasak …) , szoval nem egyszeru es foleg nem olcso dolog.
Ezert is tartom felhaboritonak azt hogy az RMGC fut-fat iger azert , hogy mindenaron , veglegesen betehesse magat ebbe a munkaba, de persze ehhez neki szuksege van az Aviz de Mediu-ra…..
Tisztelt Kepviselo Ur , az Onok dontese lesz a meghatarozo . Kerem vegye figyelembe hogy belathatatlan kovetkezmenyei lesznek annak , hogy az az irdatlan nagy tarolo , teli cianos vizzel es iszappal nekunk ittmarad. Elsosorban lassan-lassan az altalajban levo – egyelore meg jominosegu – vizeinket fogjak megmergezni , ( es arra mar nincs semmi de semmi megoldas , azt mar nem lehet semmikeppen sem tisztitani ) , majd a videk minden elovilagat , es ott a gat , ami nem lesz orokeletu , es 180 m magas…!!!!.
Azt hogy ok majd a sajat koltsegeiken , felugyelik meg x ev utan is, nem hiszi senki , ez csak mese , igeret , ugy mint az 5 mg/l – es ciantartalmu tarolo.
Az ismeroseim , nem csak a szakmabeliek, mind mind sokan a project ellen vannak. Kerem Kepviselo Ur , ne engedje hogy ezt a szornyuseget megvalosithassak.Kerem meggyozni kepviselo tarsait is

Nagyvarad 2013 , szept. 23.

Tisztelettel,
Dr. ing. Gitye Veronica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte