Spuneti NU Proiectului de Lege care ar da curs exploatarii de la Rosia Montana!

3 sept. - Scrisoare trimisă deputatului Drăgușanu Vasile-Cătălin, ales în judeţul Neamț, colegiul uninominal nr. 1

Domnule Deputat,

Sunt o nemteanca ingrijorata pentru viitorul tarii mele si pentru ca Romania doreste sa se instraineze de bogatiile subterane prin contractul cu Gabriel Resources. Instrainarea aurului e un act suicidal pentru Romania dintr-o sumedenie de motive:

1. Cel economic: rezervele estimate sunt de 300 de tone aur si 1600 de tone argint, nepunand la socoteala alte metale rare . Numai dupa cotatiile de pe piata bancara un gram de aur e 151 ron sau 36 de euro, insa sa nu uitam ca valoarea aurului creste de la zi la zi: 300 de tone de aur ar valora 45,3 miliarde RON sau peste 10,1 miliarde euro. Gramul de argint e 2.5 ron, 1600 de tone insemnand 4 miliarde RON sau 0.9 miliarde Euro . Deci valoarea bruta a exploatarii e de aproape 50 de miliarde RON, sau 11 miliarde de euro din care statul roman beneficiaza in teorie de 4 miliarde de euro. Insa considerand costurile totale a investitiei exploatarii sunt de 500 milioane deocamdata si sa presupunem ca ar ajunge la 2 miliarde de euro (incluzand salarii, investitii in utilaje, plata utilitatilor si pe mentenanta) tot ar insemna un profit 5 miliarde de euro. Cinci miliarde de euro facute din vanzarea minereurile de aur aflate in subteranul Romaniei, o bogatie inerenta tarii. Asta inseamna ca Gabriel Resources va putea vinde aur pe piata libera, dand bani doar pe exploatarea lor insa nu si pe aurul ca resursa propriu zisa.

2. Social : RMGC promitea in 2011, 3000 de locuri de munca…Mai nou promit doar 900, insa nu uitati ca aceste locuri de munca nu sunt deschise numai pentru locuitorii de pe Valea Ariesului, mai ales ca multe dintre posturi cer calificari inalte: ingineri, chimisti, manageri de proiect, specialisti pe care acea zona defavorizata nu ii are si care vor fi adusi din afara. Multi trag sperante ca vor lucra ca mineri ca inainte de ’90. Ori cine isi imagineaza ca mineritul modern se face cu tarnacopul si nu cu utililaje specializate (pentru care trebuie tot pregatire)? Crede cumva Doamna Sanda Lungu ca o va angaja cineva la manipulat utilaje cand ea are pregatire la crosetat sosete? De asemenea proiectul de exploatare e numai pentru 14 ani, timp in care s-ar exploata 90% din resursele de aur si argint. Si dupa? Cu ce ramanem? Nu tot cu somaj? Tot la fel de multi someri, insa fara resurse naturale.

3. Demografic Pentru ca proiectul de exploatare sa fie implementat peste 1000 de gospodarii trebuie stramutate si expropriate, nu numai gospodarii dar si 7 biserici si 9 cimitire. Atat proprietarii caselor cat si oficialii religiilor si cultelor din Romania si-au exprimat dezacordul in privinta stramutarii.

4. Moral …Ce drept avem noi sa vindem aurul in timpul acestei generatii si sa nu lasam aceasta bogatie pentru generatiile viitoare? Vi se pare normal ca o generatie sa exploateze in 14 ani resurse de aur vechi de milioane de ani? Si mai mult, profitul din urma acestor exploatari nu se va reflecta in bunastarea cetatenilor Romaniei sau ai altor locuitori ai planetei, ci se vor duce in mare, in buzunarele Magnatului Canadian si sa zicem cativa sub forma de mita in buzunarele politicienilor nostri. Ce lasam noi generatiilor viitoare? Un pamant fara paduri, fara petrol, gaze si aur in subteran, o tara stearpa si dezolanta.

5. Financiar: Bogatia unui stat nu doar in resursele monetare cat in resursele naturale iar in momentul in care le-am vinde pe acestea am fi dependenti complet de Institutiile Internationale ca FMI-ul. Sa nu uitam ca aurul este moneda forte si mai toate statele lumii au ca referent pentru valuta aurul. Sa nu uitam ca in timpul crizei financiare de acum 6-7 ani din Coreea de Sud, economia a fost ajutata de aurul depus/donat de cetatenii coreeni la banca nationala. Cand criza mondiala a survenit tocmai din cauza faptului surplusului de “paper money” fara corespondent in bunuri, noi ne instrainam tara de bogatia ei intrinseca pentru …. da, am curaj sa spun, mizerabila suma de 4 miliarde de euro.

6. Ecologic….Exploatarea aurului este devastatoare pentru mediu, nu doar din cauza contaminarilor cu cianuri, ci si a poluarii rezultate din activitatea industriala din zona – Ganditi-va daca vreti la amprenta de carbon si cum va creste ea exponential prin aducerea de Utilaje Industriale si in urma a 14 ani de extragere si prelucrare asidua prin folosirea de explozibili. Muntii Apuseni sunt una dintre cele mai pitoresti zone ale tarii, cu fauna si flora bogata in jurul raului Aries care ar fi iremediabil devastate deseurile deversate de catre companiA RMGC. Sate intregi ar fi acoperite de iazuri de decantare. Nu numai solul ar fi afectat ci si panza freatica, resursa de subsol foarte greu tratabila. Canadienii nu trebuie sa se afiseze ca mari ecologisti, tinand cont ca pe propriul teritoriu, in Alberta are loc cea mai inspaimantatoare si mai poluanta exploatare din istorie – a nisipurilor tarate ce a adus daune inestimabile mediului inconjurator. Pentru cei ce nu cunosc fenomenul recomand Documentarul Tar Sands Oil Extraction – The Dirty Truth http://www.youtube.com/watch?v=YkwoRivP17A.

7. Identitar – cultural. Exploatarea din zona respectiva ar insemna distrugerea de vestigii arheologice romane, si de locase de cult vechi de sute de ani. Zona a fost propusa pentru a fi protejata UNESCO, insa probabil interese mai mari sunt la mijloc. Nu numai monumentele culturale sunt afectate, ci si cimitirele, si indiferent daca privind lucrurile spiritual/crestineste sau nu, devastarea unui cimitir ar trebui sa starneasca oprobiul public. Cu ce drept le dezgropam mortii celor din Rosia Montana? Ganditi-va daca cineva s-ar duce in Paris in Pere Lachaise si ar incerca sa stramute mormintele pe motiv ca ar fi “de importanta economica majora” construirea unui mall in zona.

8. Istoric – Siturile Rosiei Montane sunt consemnate inca de acum 2000 de ani . Localitatea are o existență milenară, fiind cunoscută încă dinaintea cuceririi Daciei, amintită de Herodot, Pliniu, Titus Liviu și este una din cele mai vechi localități cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase din Europa.
A fost înființată de către romani în timpul domniei lui Traian ca oraș minier cu coloniști din Iliria.

9. Geopolitic – Daca pana acum Romania a fost considerat un stat de “clasa a doua” in Uniunea Europeana, imaginati-va ca vanzandu-ne resursele vom ajunge la nivelul Tarilor din Lumea a Treia precum Nigeria sau Bolivia care si-au vandut resursele companiilor straine. In Bolivia, compania Bechtel, mare constructoare de autostrazi la noi in tara, a luat in privat resursele de apa boliviene astfel incat pana si apa de ploaie era proprietatea lor privata – http://www.youtube.com/watch?v=86N20IOigKE . Nigeria are cele mai mari rezerve de petrol din Africa insa bogatia subterana nu se rasfrange in bogatia tarii, unde 70% dintre locuitori traiesc sub limita saraciei, pentru ca e exploatata de companii straine. O tara ce-si vinde bogatiile pamantului va deveni dependenta de imprumuturi de Institutii Financiare Mondiale precum FMI si Banca Mondiale si in momentul in care nu vom mai fi solvabili vom ajunge in faliment de tara. Ne-am vandut si noi ca si ei petrolul OMV-ului si acum cumparam propriul petrol cu 6 RON pe litru, in conditiile in care e extras din Romania si rafinat la noi in tara.

10. Anacronismul – cand tendinta in tarile civilizate e de a stopa extractiile miniere, in Romania le redeschidem? Lumea se misca cu pazi rapizi spre politci de dezvoltare durabila, protejand resursele naturale si mizand nu pe sectorul industrial ca piatra de capatai a economiei ci pe sectorul serviciilor si pe tehnologie. Mineritul apartine Europei secolelor XIX si XX. Cand vom invata ca secarea de resurse nu ne aduce bunastare?

In aceste zile au iesit zeci de mii de oameni in Bucuresti si in alte orase 25 orase din tara si in 24 orase din strainatate. In Bucuresti au iesit 5000 de oameni, la Cluj 4000, pana si in Piatra au iesit 50. Noi nu avem culori politice vrem doar ca acest proiect sa nu fie aprobat in Parlament!

Cu stima

Raluca Ganga

Raportează/Modifică această scrisoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte