de Violeta

Solidaritate

31 ian. - Scrisoare trimisă deputatului Amet Varol, ales în judeţul Minoritați, colegiul uninominal nr.

Stimate deputat Varol Amet,

Vă scriu pentru că încă mai am aşteptări de la dumneavoastră, în speranţa că veţi trata cu maximă seriozitate cele ce urmează. Cu siguranţă aţi auzit de problema exploatarii gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice de mare volum. Nu ştiu însă daca va este clar pericolul pe care această metodă îl presupune. Sigur ca toate metodele de extracţie a gazului şi petrolului comportă un anumit risc, însă metoda de extracţie a gazului de şist presupune un impact negativ, distrugător inerent, inevitabil.

Când veţi înţelege acest aspect, sper că vă veţi gândi la cei pe care îi reprezentaţi, la mine, la familia dumneavoastră, la generaţiile următoare. Liderii de partid şi şefii de guvern din ultima perioadă vă mint! Fracturarea hidraulică de mare volum nu s-a mai făcut în România, iar interzicerea ei nu înseamnă că nu vom mai extrage gaze sau petrol! Independenţa economică nu depinde de această resursă incerta şi periculoasă. Gazele de şist vor fi extrase de companii străine şi vândute la preţurile stabilite în urma liberalizării preţurilor. Între timp, comunităţi întregi vor fi distruse şi chiar evacuate, aşa cum s-a întâmplat în Statele Unite ale Americii.

Dupa cum ati observat, tehnologia fracturarii hidraulice de mare volum este un subiect controversat la nivel mondial. In Romania, Marea Britanie, SUA si Polonia, aceasta a fost promovata agresiv, cu pretul sacrificarii unor libertaţi fundamentale şi a drepturilor omului. La Pungesti, familii muncitoare si oneste sunt fortate sa traiasca sub controlul unor patrule de jandarmi si sub batjocura acestora, in timp ce institutiile nu intervin nici macar sa monitorizeze starea copiilor terorizati. In acelasi timp, Romania s-a numarat printre tarile care au solicitat Comisiei Europene sa nu reglementeze suplimentar exploatarea gazelor de sist, desi Romania nu are o lege care sa se refere la aceasta si care sa controleze impactul distrugator.

Dovezile care arata ca fracturarea hidraulica este deoseit de periculoasa, uneori chiar mortala, sunt coplesitoare si provin din toate mediile, de la oameni de stiinta, la oameni care s-au imbolnavit si chiar la profesionisti din industria de petrol si gaze. Activisti si specialisti din New York au strans toate aceste studii si le-au prezentat intr-un document de necontestat. Il puteti gasi la acest link:
http://stopfracturare.ro/dovezi-ale-impactului-fracturarii-hidraulice-asupra-apei-aerului-si-sanatatii-in-sua/
Tehnicile de extracţie folosite au consecinţe distructive şi irevocabile asupra comunităţilor locale, a sanatatii oamenilor si animalelor şi asupra mediului. Procedurile necesită utilizarea unei proporţii uriaşe de resurse primare, terenuri care vor fi scoase din circuitul agricol, apă ş energie. Dat fiind că pentru transportul gazului e nevoie de un mare număr de vehicole, astfel de proiecte antrenează sarcini indirecte asupra economiei, prin degradarea infrastructurii drumurilor si a podurilor. Agricultura va fi compromisa pentru multi ani, daca nu pentru totdeauna, iar apa va fi poluata iremediabil. Substantele toxice volatile, utilizate si antrenate prin aceasta exploatare, vor imbolnavi populatia si fauna.
Peste 300 de ONG-uri europene au semnat o scrisoare prin care au atras atentia liderilor de guverne, presedintilor si executivului si legislativului european, asupra raspunderii pe care o au pentru sanatatea si viata cetatenilor europeni. Comisia a cedat insa presiunilor industriei si a amanat o eventuala reglementare a domeniului: http://stopfracturare.ro/scrisoare-de-protest-semnata-de-250-de-ong-uri-din-uniunea-europeana/
Ne intoarcem catre dumneavoastra cu rugamintea de a opri nebunia gazelor de sist, inainte de a fi prea tarziu.
În prezent, există patru proiecte de lege care vizează interzicerea sau reglementarea exploatării gazelor de şist, iar în curând ar putea fi înaintată şi o iniţiativă legislativă cetăţenească. În prezent, legea deputatului Tudor Ciuhodaru este pe punctul de a fi evaluată în Comisia pentru Industrii. Aceasta ar fi trebuit să fie dezbătută luni, în Comisia pentru industrii şi servicii din cadrul Camerei.

Iniţiativa legislativă a deputatului Ciuhodaru, având numărul 469/2013 vizează interzicerea explorării şi exploatării prin fracturare hidraulică a hidrocarburilor gazoase sau lichide pe teritoriul României şi pe platforma teritorială a Mării Negre.
De asemenea, propunerea vizează anularea licenţelor exclusive de explorare a proiectelor ce utilizează această metodă. Dacă proiectul de lege va fi adoptat, titularii de licenţe pentru explorare de hidrocarburi vor trebui să trimită rapoarte privind tehnica utilizată în maximum 30 de zile autorităţii care le-a emis licenţa. Această măsură ar asigura transparenţa în ce priveşte folosirea metodei, o transparenţă evitată şi refuzată cu orice preţ de către autorităţi şi companii. În expunerea de motive, deputatul prezintă atât lacunele din legislaţie, cât şi impactul devastator asupra mediului. Acesta precizează şi faptul că Franţa şi Bulgaria au interzis în 2011 astfel de exploatări, Marea Britanie a suspendat metoda în 2011 iar în 2013, în Germania a fost interzisă. De asemenea urmeaza a fi supusa analizei comisiilor senatoriale legea 666 initiata de senatorul Sebastian Grapa.

Facem apel la raţiunea dumneavoastră, la capacitatea de a acţiona şi decide în mod liber şi neconstrâns, pentru ca proiectele de lege să fie prioritizate, amendate şi votate pentru a intra în vigoare, în vederea interzicerii unei exploatări dovedit dezastruoase, într-o ţară care nu dispune nici de legislaţie, nici de instituţii care să garanteze, prin monitorizare profesionista si capacitate de interventie rapida, apărarea sănătăţii, mediului şi vieţii.

Vă mulţumesc!
Cu respect,
Violeta Elena Barbulescu.
Mangalia.

Raportează/Modifică această scrisoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte