de Paul

Solicit reprezantare în Parlamentul României

13 sept. - Scrisoare trimisă deputatei Pană Adriana-Doina, aleasă în judeţul Bistrița-Năsăud, colegiul uninominal nr. 1

Domană Deputat Doina Pană

Vă scriu în calitate de cetățean al României și locuitor al Bistriței.
Vă comunic părerea personală referitoare la proiectele de lege privitoare la exploatările pe bază de cianuri și exploatările de gaze prin metoda fracturării hidraulice.
Vă comunic că sunt pentru căutarea unor soluții alternative care să înlocuiască aceste tehnologii poluante și respinse în lumea întreagă.
Susțin cu tărie că în locul oricărei tehnologii poluante se poate găsi o alternativă viabilă. Principiile capitaliste care urmăresc maximizarea profiturilor nu se pot aplica în cazurile în care mediul este distrus iremediabil. Mediul și natura nu sunt și nu trebuie să fie obiectul unor dispute între companii private și societatea civilă, prin intermediul lumii politice.
Nivelul de siguranță prezentat de către companiile investitoare este doar o probabilitate și nu o certitudine. Lista dezastrelor ecologice provocate de scurgerile de cianuri pe întreg mapamondul în ultimii zece ani indică fără nici un drept de apel că nu există certitudini.
Probabil că investițiile au un standard tehnic ridicat care respectă nivelul impus de legislațiile europene, dar eu ca cetățean nu sunt dispus să accept exploatări care sunt evident dăunătoare sănătății și mediului, indiferent de gradul lor de siguranță.
Deasemena ca cetățean român mi se pare înjositor ca demnitarii care mă reprezintă se aprobe un proiect de lege care încalcă grave principii ale democrației în favoarea unei companii private cu acționariat străin. A favoriza companii străine sau terțe persoane de pe mapamond în defavoarea propriilor cetățeni încalcă însăși principiul elementar al reprezentării. Cum mai garantează în acest caz statul român egalitatea în fața legilor?
Deasemenea cum poate fi de interes național un proiect secretizat?
Care este logica unui contract de interes național când cetățenii țării nu cunosc acest interes, care le este ascuns?
Deasemenea caracterul temporar al acestor investiții nu justifică riscurile care pot decurge din ele. Pe care logică o companie care investește într-un proiect cu caracter temporar, poate garanta cu atâta fermitate că va proteja mediul și se va îngrijii de arealul exploatat perioade de timp atât de mari încât este puțin probabil ca acele companii să mai existe?
Transilvania este o zonă bogată în hidrocarburi, care sunt deja exploatate prin metode convenționale. Beneficiul cetățenilor români din aceste exploatări este neglijabil. Practic plătim gazul la prețuri echivalente cu restul Europei. Nu cred că o exploatare prin metoda fracturării hidraulice va aduce beneficii semnificaative cetățeanului. Și atunci retoric din nou… Unde ne grăbim cu aceste contracte distructive pentru mediu? Avem noi sistemul medical și asigurările de sănătate atât de bine puse la punct să facem față unor asemenea provocări?
Sunt foarte multe de spus și de întrebat, însă tendința globală de a interzice aceste practici în alte țări, unele din ele cu democrații greu încercate, cred că ne indică un semnal suficient de puternic și de clar că nu trebuie să apăsăm acest buton declanșator.
Ipoteza că în Județul Alba se moare de foame dacă nu se pornesc investițiile cu cianuri este una falsă. Am putea deduce din acel raționament lansat de politicieni, că și județul nostru, Bistrița Năsăud ar trebui să fie șters de pe harta economică, de mult timp, pentru că la noi nu este aur de exploatat.
Am speranța că neliniștile care le-am prezentat aici v-au produs o minimă curiozitate menită spre a vă deschide dorința de informare mai profundă pe acest subiect dureros la nivel global. Toate accidentele ecologice au fost produse de companii cu putere internațională imensă, și fiecare la momentul ei folosea tehnologii de ultimă oră. Acesta este semnalul că nu trebuie să ne mai jucăm cu mediul în care ființăm. Pur și simplu nu avem altul.
Știu că aici sunt doar cuvinte, știu că ele pot chiar să nu conteze, dar eu cu aceste cuvinte m-am exprimat și mi-am făcut datoria de cetățean. Am convingerea că vă veți face datoria de reprezentant al meu cel puțin la fel de bine.

Paul Adam

Notă: această scrisoare este deschisă și va avea un caracter public, ea urmând a fi prezentată și pe blogul personal.

Raportează/Modifică această scrisoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte