Rosia Montana – NU in numele meu!

9 sept. - Scrisoare trimisă deputatului Guran Virgil, ales în judeţul Prahova, colegiul uninominal nr. 2

Pe 26 august, Guvernul a propus Parlamentului un proiect de lege care permite companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation sa ocoleasca legislatia romana in vigoare prin declararea proiectului minier ca fiind de utilitate publica si de interes national. La inceputul sesiunii parlamentare din aceasta toamna, senatorii, mai intai, si apoi deputatii, vor trebui sa voteze pro sau contra acestui proiect de lege in numele locuitorilor colegiilor uninominale in care au fost alesi.
Potrivit statutului deputaţilor şi al senatorilor, aveţi îndatorirea de a acţiona în interesul întregii naţiuni şi al locuitorilor din circumscripţia electorală 31 Prahova, colegiul uninominal nr. 2 (Art. 9) și obligaţia menţinerii unui dialog permanent cu cetăţenii pe problemele care îi interesează şi care rezultă din asumarea şi exercitarea mandatului de parlamentar (Art. 11).
—————————
In primul rand, acest proiect de lege speciala propune 8 derogari si 2 exceptii de la legislatia in vigoare, in scopul de a avantaja un proiect privat, contestat din punct de vedere macro-economic, urbanistic, cultural si al mediului, proiect care nu a reusit in mai bine de 10 ani sa obtina cu respectarea legii avizele si autorizatiile necesare demararii lucrarilor. Deasemenea, compania de proiect nu dispune de experienta si garantiile neecsare unei exploatari de asemenea anvergura. Nu sunt de acord sa primeasca dreptul de a expropria proprietati private in numele statului roman sau dreptul sa isi extinda perimetrul de exploatare fara efectuarea de noi studii de impact asupra mediului si obtinerea de avize si autorizatii conform legilor in vigoare.
Deasemenea, as vrea sa fiti informat, domnule deputat, asupra riscurilor de sanatate prezentate de mineritul cu cianuri sau de exploatarea arseniului, caci odata produse infiltratii in panza freatica, nu mai pot fi protejati nici cetatenii si nici mediul de urmari catastrofale – iar acest proces ireversibil nu poate fi decat cel mult incetinit sau stopat temporar prin criogenizarea solului, cu costuri mai mari decat garantiile RMGC si decat posibilul castig al Romaniei.
Probabil ca sunteti la curent cu opinia Academiei Romane sau cu deciziile instantelor din Romania, care au respins proiectul in actuala lui forma.
In acest sens, va cer, domnule deputat, SA NU VOTATI PENTRU acest proiect de lege speciala.
——————————–
In incheiere, va trimit un link catre un articol cu fotografii ale unor persoane care au fost victime ale unui “incident de mediu” intr-o exploatare miniera cu cianuri:
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cifrele-si-fotografiile-unui-dezastru-cu-cianuri-in-derulare-atentie-imagini-socante-77754.html

Raportează/Modifică această scrisoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte