Rosia Montana in Unesco Heritage nu distrusa cu cianuri

29 sept. - Scrisoare trimisă deputatei Tușa Adriana Diana, aleasă în judeţul București, colegiul uninominal nr. 2

Proiectul RMGC propune cea mai mare cariera de suprafata din Europa, cu o amprenta mult mai mare decat cea pe care a lasat-o exploatarea din perioada comunista, cand cianurarea nici macar nu s-a facut la Rosia Montana, minereul fiind transportat pentru procesare la Baia de Aries. Din acest motiv, chiar si fara cunostintele tehnice pentru a face o estimare proprie, bunul simt ne spune fie ca garantia de mediu este mult prea mica si nu va acoperi ecologizarea zonei, fie costurile necesare pentru “indepartarea poluarii istorice” de la Rosia Montana sunt mult exagerate.

Premierul Romaniei a participat si el la aceasta manipulare, lansand ideea ca statul roman trebuie sa plateasca companiei miniere 2 miliarde de euro despagubiri daca nu aproba proiectul, ceea ce este fals nu doar ca cifra, atacata deja de presa, ci si actiunea in sine. Compania are optiunea de a veni cu un alt proiect, mai bun, inainte de a ataca statul roman in instanta.

Exista, de exemplu, varianta de exploatare in care nu se cianureaza intregul minereu, ci doar un concentrat, asa cum s-a facut in perioada comunista si cum propun unii specialisti, printre care si directorul Institutului Geologic al Romaniei, pe care il puteti asculta in acest interviu. Un proiect in aceasta formula ar reduce semnificativ masa de slam cianurat si a iazului de decantare, dar este mai putin profitabil pentru companie. Desigur, raman in picioare toate celelalte argumente impotriva proiectului care tin de distrugerea muntilor, patrimoniu, proprietate etc

Raportează/Modifică această scrisoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte