Rosia Montana – in pericol!

3 sept. - Scrisoare trimisă senatorului Georgică Severin, ales în Prahova, colegiul uninominal nr. 1

Este prima data cand va scriu, asa ca doresc in primul rand sa ma prezint. Ma numesc Maria Floricica, am 28 de ani si sunt cetatean al Romaniei cu domiciliul in judetul Prahova. Sunt interesata de viata politica si publica, nu am incercat niciodata sa intru in politica, dar am activat si inca sunt implicata in diverse actiuni care incearca sa determine un comportament mai responsabil al administratiei publice din Romania si al mediului politic fata de cetateni, fata de resursele publice si destinul generatiilor urmatoare.

Subiectul Rosia Montana ma intereseaza nu pentru ca sunt un locuitor al zonei care va fi direct afectata de proiectul minier propus de Rosia Montana Gold Corporation, ci din mai multe motive, pe care doresc sa vi le prezint pe scurt mai jos.

In primul rand, vreau sa va spun ca empatizez cu viata oamenilor de acolo. Fara slujba, fara o administratie care sa le fi propus solutii demne si viabile de trai, au imbratisat proiectul RMGC din disperare, insa cu sufletul greu. A fi practic obligat de circumstante sa accepti un proiect care este sigur ca va afecta in timp sanatatea ta si a copiilor tai, ca va consuma cele mai importante resurse ale zonei – aur, dar si resurse de mediu – fara a da inapoi catre comunitate decat niste faramituri este o alternativa de viata nedemna, dar, pentru acei oameni, singura, asa cum le-au fost aratate lucrurile. Lor trebuie sa li se ofere si alte alternative de trai si dezvoltare. De-a lungul timpului au fost formulate mai multe solutii. Sunt convinsa ca exista alternative, doar vointa sa existe si mai putina coruptie in randul celor care iau decizia.

In al doilea rand, ma preocupa subiectul Rosia Montana ca subiect civic. Proiectul de minerit al RMGC la Rosia Montana sufera de niste vicii de procedura majore, care intr-un stat de drept nu ar trebui sa existe sau, oricum, sa fie aspru pedepsite odata ce au fost descoperite. De la conflicte clare de interese la simulacre de licitatii, tot procesul avizarilor pare sa fi fost viciat.

In al treilea rand, consider proiectul minier al RMGC pentru Rosia Montana un proiect foarte prost pentru Romania. RMGC primeste mai multe atributii si beneficii decat ne-am fi putut imagina vreodata ca o corporatie va primi vreodata in Romania. Nu corporatia face legislatia! Ele au fost bine formulate de catre jurnalistii de la TOTB.ro, o platforma de stiri, si va invit sa le cititi: http://totb.ro/romania-in-genunchi-acum-ori-niciodata/. Sau, daca doriti sa cititi si sa va formati o opinie pe cont propriu, documentele au fost la dispozitia publicului de jurnalistii de la RISE Project, http://www.riseproject.ro/articol/documentele-confidentiale-ale-afacerii-rosia-montana/.

In al patrulea rand, proiectul minier de la Rosia Montana este pentru mine un subiect ecologic. Am citit mai multe rapoarte privitoare la impactul de mediu preconizat de RMGC la Rosia Montana si am retinut faptul ca studiul pe care s-a bazat compania miniera pentru a estima prejudiciile asupra mediului are niste hibe importante: informatiile prezentate sunt prea generale, nespecifice, fara referire directa la zona supusa impactului, sunt informatii irelevante pentru zona Rosia Montana, este minimalizat efectulu impactului, se bazeaza si emite speculatii nefundamentate stiintific, iar acolo unde au existat unele date (avifauna, bentos) interpretariile si concluziile sunt irelevante. Pe scurt, spune domnul Conf. Dr. Laszlo Rakosy de la Universitatea Babes-Bolyai Facultatea de Biologie si Geologie Catedra de Taxonomie si Ecologie: “intregul raport da dovada unui studiu, realizat de amatori si nu de specialisti.” Ca specialist in politici publice, va pot spune ca aceste observatii sunt foarte importante si discrediteaza practic studiul RMGC. De asemenea, desi cianura este substanta cu care in general se realizeaza minerit pentru aur, opiniile specialistilor arata de ce in cazul Rosia Montana demersul poate avea consecinte devastatoare: „Problema cianurilor din proiectul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este ca bazinul de acumulare a deseurilor cu cianuri este proiectat intr-o arie necorespunzatoare si mai ales ca barajul de 180 de metri al acestui bazin este un «baraj de greutate» situat intr-un mediu geologic-structural nefavorabil, ceea ce ar putea duce la o catastrofa internationala“, spune Mircea Sandulescu, presedintele Sectiei de Stiinte Geonomice a Academiei Romane, profesor consultant la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geofizica citat de Ziarul Financiar. De asemenea, Justin Andrei, fostul presedinte al Institutului de Geologie al Romaniei, considera ca “structura solului pe care ar urma sa fie construit iazul de decantare are un continut cu o porozitate ridicata, lucru care ar duce la infiltrarea substantelor chimice folosite.” Domnul Andrei a declarat pentru Ziarul Financiar: „Daca proiectul Rosia Montana devine operational, acest lucru va fi un dezastru. Riscurile sunt uriase si imposibil de evitat. A da avizul de mediu pentru acest proiect echivaleaza cu uciderea intregii zone a Vaii Ariesului. Ar fi o catastrofa ireparabila“.

Nu in ultimul rand, sunt impotriva proiectului minier propus de RMGC la Rosia Montana deoarece locatia gazduieste un patrimoniu cultural si natural valoros. De altfel, Rosia Montana a fost inclusain iunie 2013 pe lista “7 Most Endangered”. Aceasta lista, pusa la punct de Europa Nostra, principala organizatie europeana care se ocupa cu protejarea patrimoniului, impreuna cu Institutul Bancii Europene de Investitii, se refera la situri care se afla in pericol iminent. Placido Domingo, de care sutn convinsa ca ati auzit, presedintele Europa Nostra a declarat despre siturile incluse – deci si despre Rosia Montana – : “Aceste monumente si situri au fost selectionate nu doar fiindca ne spun o poveste fascinanta despre trecutul nostru comun, intarind sentimentul apartenentei la o familie europeana, dar si pentru faptul ca sunt foarte pretioase pentru comunitatile locale, profund angajate in salvarea lor. Salvarea acestor situri va actiona ca un catalizator pentru revitalizarea economica si sociala a localitatilor si zonelor invecinate. De aceea Europa Nostra adreseaza un apel unui mare numar de parteneri publici si privati, la nivel local, regional, national si european, pentru a-si uni fortele si a asigura un viitor pe masura siturilor selectionate” (citat in revista Igloo).

Pentru toate aceste motive, va trimit un apel de a vota negativ pentru proiectul minier al RMGC la Rosia Montana. Dupa ce veti lua in considerare argumentele expuse si veti cugeta la decizia dumneavoastra, am rugamintea sa imi raspundeti la acest email spunandu-mi care este decizia dumneavoastra.

Cu stima,
Maria Floricica

Raportează/Modifică această scrisoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte