de

Rosia Montana

30 sept. - Scrisoare trimisă deputatei Varga Lucia-Ana, aleasă în judeţul Bihor, colegiul uninominal nr. 3

Stimata Doamna Deputat !

Am luat legatura cu colegii de la ECOIND Bucuresti, ( cei care au facut proiectul Baita ) sa ma ajute sa gasim costul de decianurare a 1 mc apa reziduala de flotatia Baita ( lucrarea din anul 2000 Baita este pe calculatorul meu de acasa ) Poate pe miine o am. Oricum este o distractie scumpa epurarea apelor cu continut de cianura , cu costuri mari de investitiem chimicale, energie, timp lung de reactie.

M-am uitat pe internet la studiul de impact RMGC ( o abureala cu laude) Cica ei vor decianura prin metoda INCO cu metabisulfit , si floculanti …..

IN acest caz va rog sa cereti informatii exacte referitoare la ;
– cantitatea exacta de cianura introdusa in tara ( pe an si total pe perioada exploatarii precinoizate de ei)
– cantitatea de apa necesara in procesul tehnologic de extractie a aurului ( pe an si total pe perioada exp[loatarii )Atentie de unde vor lua cantitatile IMENSE de apa ????? lasa regiunea FARA SURSA DE APA ??? S-a facut un studiu hidrogeologic in acest sens ???
-lista tuturor chimicalelor pe care-l vor folosi , ( inclusiv metabisulfitul , floculantii, lesia de soda, etc ) cantitatile acestora /an si per total si fisele tehice de securiate ale fiecareia ( atentie suntem in UE nu in Canada !)
Normal dupa flotatie rezulta ape reziduale cu un continut de cca 200-250 mgl cianura ( asa a fost si la Baita )
Va rog sa cereti date exacte referitoare la procedura de epurare- decianurare cu metabislfit ( debite ape reziduale, timpi de reactie pentru a atinge valoare de 0,1 mg/l CIANURI TOTALE , asa cum cere LEGEA NOASTRA ( libere+ legate sub forma de compecsi cu metale ), fluxul tehnologic exact si complet.al epurarii.
Procedura de epurare este o stiinta exacta , nu o poveste cu tot feluri de presupuneri a unbor diletanti .
Afirmatia lansata recent cu privire la degradarea cianurilor sub actiunea razelor UV este cel putin puerila si starneste minie si mai mare in randul populatiei ( chiar se crede ca putem inghiti orica mirlanie ???? va rog sa nu uitati este vorba de un baraj de 180 m in spatele caruia este o cantitate imensa de slam dens cu continut urias de cianura. Cum patrund razele UV la aceea adincime ??? Nesimtire. va rog sa cereti toate datele si mai discutam. va doresc mult succes si curaj. Cu stima, Veronica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte