Rosia Montana

25 sept. - Scrisoare trimisă deputatului Hulea Ioan, ales în judeţul Bihor, colegiul uninominal nr. 3

Stimate Domnule Deputat !

Doresc sa ma adresez D-voastra referitor la proiectul monstrous atat ca dimensiune cat si consecinte asupra mediului , de la Rosia Montana , cu rugamintea mea de a nu vota sub nici un motiv, cu nici un pret acest proiect criminal !
Motivul care pe mine ca specialist in protectia calitatii apelor ma indigna este valoarea concetratiei de cianura din apele reziduale, pe care “investitorul” RMGC vehiculeaza, initial spunand 10 mg/l iar acum “promitand” 7 mg/l ( De ce nu chiar 0 mg/l ? ca doar sa promiti nu costa nimic, nu ?)Pe de alta parte ,flotatia prin “circuit inchis “este o aberatie nerealizabila la aceste dimensiuni exorbitante de ape tehnologice vehiculate !!!
Dar hai sa facem un calcul simplu pe intelesul tuturor: D-l Avram ( directorul de mediu al RMGC , fostul Direct or al Garzii de Mediu Deva………..)a declarat in fata opiniei publice in 2011 ca vor folosi 80.000 tone- adica 80.000.000 kg (!!!) reactiv de flotare = CIANURA ,
. Continutul de ion toxic, mortal ,de CN- al acestei cantitati este de cca 40.000 tone( 40.000.000 kg) ..Aceasta otrava va ajunge si va RAMINE ( pentru ca nu va dispare, fiind o combinatie extrem de stabila !) la urma urmei in halda lor de slam care va avea un volum de 200.000.000 mc – adica 200.000.000.000 litri !!! ( cifra declarata de susnumitul ), in spatele unui baraj de 180 (!!!) m. Se poate calcula usor ca , concentratia de CN al acestei halde va fi de fapt de 200 mg/l !!! ( 40.000.000kg/200.000.000.000 litri =0,2 kg/l adica 200 mg/l !- cifra reala pentru calitatea apelor reziduale provenite din flotatia minereurilor )
Reglementarile legale din Romania ( HG 188/2002- NTPA 001/2002 )prevad concentratii maxim admise la evacuare de 0, 1 mg/l CIANURI TOTALE , adica cianuri libere + cianuri legate cu diferite metale ! Nu este totuna ! RMGC nici nu pomeneste de cianuri TOTALE , asa cum se cere in Legea noastra ! Si ce face Ministerul Mediului ? Le da aviz de mediu, in aceste conditii ???? Sau accepta minciunile si promisiunile lor , neverificate ???
Atentie ! Este vorba de calitatea apelor freatice din Romania si la urma urmei calitatea apei de baut a cetatenilor tarii pe termen foarte lung, pentru care , daca veti vota aceasta monstruozitate , veti fi direct raspunzatori !
Eu sunt inginer chimist , specialist in protectia calitatii apelor , cu vechime de 37 ani in acest domeniu cu doctoratul luat in specialitatea protectia calitatii apelor
In anul 2000 am realizat , prin firma mea , in cadrul unui proiect GEF- USAID statia de epurare a apelor cianurice de la Baita Stei , jud Bihor. Debitele au fost mici ,de doar 10 mc/h , concentratia de cianura a fost de 200-240 mg/l pe care l-am redus cu success la 0, 1 mg/l prin tehnologia prevazuta de ECOIND BUCURESTI . Cunosc foarte bine cat de greu si de costisitor ,- utilizand alte chimicale , la randul lor si ele toxice – se rupe legatura super toxica C-N !!!
Asadar va rog sa nu tratati cu superficialitate aceasta problema extrem de profesionala , si nu dati crezare unor promisiuni facute numai in scopul obtinerii de castiguri a unor investitori , cu pretul distrugerii mediului din tara noastra..Un bun politician trebuie sa aibe vederi ecologiste! Va rog sa votati impotriva acestui proiect criminal pentru tara noastra .

Oradea 23.09.2013 Cu stima
Dr. ing.Veronica Gitye

Raportează/Modifică această scrisoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte