de VASILE

Rosia Montana

20 sept. - Scrisoare trimisă deputatului Rușanu Dan Radu, ales în judeţul Hunedoara, colegiul uninominal nr. 3

Stimate Domnule Deputat Dan Radu Rușanu,

va scriu referitor la legea privind exploatarea zacamantului de la Rosia Montana.

Va rog sa considerati urmatoarele argumente IMPOTRIVA acestui proiect de lege si luati o decizie morala si responsabila votand impotriva acestui proiect, nesustenabil din urmatoarele puncte de vedere:

AL MEDIULUI:
– Cantitatea de 240.000 de tone pe totalul proiectului RM fata de 1000 t de cianura folosite anual in UE, este atat de mare, incat se va dispersa in panza freatica pe suprafete greu previzibile!
Un dezastru ecologic (foarte probabil la acest gen de constructie cu baraj – recent s-au rupt 2 baraje construite dupa acelasi principiu in Turcia la o mina de argint!) este foarte probabil la acest tip de constructie ( peste 20 de accidente de proportii s-au inregistrat doar din 1990) – daca aveti simtul responsabilitatii pentru populatia pe care o reprezentati veti respinge aceasta lege. Accidentul de la Baia Mare ne-a costat 250 mil , acum cantitatea de cianurii e de 20 de ori mai mare – va rog sa calculati care este riscul REAL pe care Gabriel Resources nu il acopera!
Ni se promite “ecologizarea zonei” – sa ne uitam ce a lasat Newmont in urma in alte tari : Peru, Noua Zeelanda, etc si ne vom ingrozi! Ecologizarea unei zone unde se detoneaza 4 munti si se lucreaza cu 240.000 de tone de cianura ar reduce la minim profitul lor.
In plus Gabriel Resources nu a depus o garantie bancara sau a unei firme de asigurari pentru garantarea ecologizarii. Nici o banca sau firma de asigurare nu s-a implicat in acest proiect , tocmai datorita riscului !!! (Allianz l-a respins anul trecut!)
Ni se promit o concentratie a cianurii de sub 10 ppm – totusi aceasta cantitate desi neglijabila in cazul unui consum accidentul, UNIC este CRIMINALA o data ce a patruns IN ECOSISTEM si este consumata in mod REGULAT !!
Academia Romana si Institutul de Geologie atrag atentia asupra riscurilor si resping acest proiect ca specialisti!

ECONOMIC:
Totalul contributiilor pe care le va obtine Statul Roman ca urmare a exploatarii de la Rosia Montana. conform RMGC sunt ” 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari” (pornind de la un pret al aurului de 140 RON /gr de aur). 5 miliarde USD , nu inseamna practic nici un sfert din cheltuielile sociale anuale ale Romaniei si sunt un sfert din fondurile europene (20 miliarde) disponibile fara a distruge si otravi populatia! In plus acesti bani vor fi varsati abia la 10 ani dupa inceperea proiectului si nu tin cont de costurile statului pentru ecologizarea mediului inconjurator si sanatatea populatiei!

Ni se promit 25 mil USD /an pentru riscurile de mediu, cand suma totala pentru acoperirea unor asemenea riscuri se ridica la 2,6 miliarde USD conform estimarilor agentiei de mediu SUA.

Din punct de vedere economic, daca va uitati in spatele cifrelor astronomice vehiculate veti vedea ca:
a.) beneficiile directe de 2,3 miliarde USD se compun din salarii , utilaje, etc – salariile mari vor fi platite catre expatriati cu efect minim asupra economiei romane, utilajele nu sunt produse in Romania – impactul este mult sub cifra vehiculata!!!
b) cele 2, 9 miliarde USD beneficii directe, constituie practic 20% din profit – sa nu uitam ca statul roman este actionar minoritar RMGC, iar cheltuielile sunt controlate e” de catre Gabriel Resources si aceasta firma poate diminua la maxim acest profit! Sa nu uitam ca actionarii Gabriel Resources sunt firme a caror competenta principala este ingineria financiara.

LEGAL:
Legea este anticonstitutionala din nenumarate puncte de vedere: contravine legilor existente si drepturilor individuale ale cetatenilor:
– Numeroase legi care se aplică ȋn alte cazuri, şi rămân ȋn vigoare, NU se aplică ȋn cazul Rosia Montana.
– Prevederile din cadrul legii care prevad: exproprierea localnicilor si desemnarea RMGC ca fiind reprezentantul statului Român în procedura de expropriere a terenurilor incalca drepturile constitutionale ale cetateanului roman.
– Planurile de urbanism general ale Roșiei Montane și Planul Urbanistic Zonal pentru Zona de Dezvoltare Industrială din anul 2002 au fost de două ori declarate nelegale de către Curtea de Apel Alba, aceasta este o decizie definitiva si irevocabila si nu poate fi anulata printr-un act legislativ!
Astfel aprobarea unei astfel de legi in Parlament deschide uşa pentru noi abuzuri ale statului ȋmpotriva cetăţenilor români.

SOCIAL:
Somajul din zona putea fi redus demult, daca zona nu era declarata, dupa cum stiti bine ,MONOINDUSTRIALA, ceea ce impiedica orice alta activitate economica in zona. Decizie care practic contravine unor drepturi constitutionale si este facuta pentru a facilita campania PR a RMGC!
Ca tara membra UE trebuie ca locurile de munca pe care le propunem cetatenilor sa fie cat mai calificate , intr-un mediu non-toxic si pe termen lung. Toate aceste criterii NU sunt indeplinite pentru proiectul de la Rosia Montana.
Locurile de munca se pot creea printr-un program structural UE sau BEI (care s-a angajat la niste finantari pentru zona – pentru pastrarea si restaurarea patrimoniului) , nu prin acest proiect care pentru 200 de locuri de munca pentru 15 ani (nu toate cele 600 promise vor fi ocupate de romani, ci de specialisti straini) nu justifica SACRIFICAREA a 20 de milioane de oameni si a statului de drept!

AL PATRIMONIULUI:
Rosia Montana este un bun de patrimoniu cultural universal cu valoarea necuantificabila – localitate atestata de 2000 de ani, cu galerii romane bine conservate, si alte monumente printre care șapte biserici: una greco-catolică în Roșia, de la 1741, apoi una ortodoxă, de la 1620, biserica ortodoxă din Corna, de la 1710, biserica greco-catolică din Corna, de pe la 1846 și restul biserici maghiare, de pe la 1850, case de patrimoniu, etc.
Avem datoria sa pastram acest patrimoniu si putem pe termen lung castiga mult mai mult ca stat de pe urma TURISMULUI si a activitatilor sustenabile in zona, decat distrugand zona IREMEDIABIL!

VA ROG sa cititi acest email si sa va ganditi cu RESPONSABILITATE la ceea ce aveti de votat si sa RESPINGETI aceasta lege dezastruoasa care nu aduce nici un beneficiu real Romaniei!
Cu respect in speranta ca inainte de toate sunteti OM!

Raportează/Modifică această scrisoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte