Rosia Montana

7 sept. - Scrisoare trimisă deputatului Cioată Cezar, ales în judeţul Suceava, colegiul uninominal nr. 9

Buna ziua, domnule deputat,

Incep prin a spune ca nu sunteti reprezentantul meu in Parlament, eu sunt din Neamt dar in speta toti parlamentarii trebuie sa reprezinte dorinta poporului roman. Va intreb doar in calitatea dumneavoastra de reprezentant al dornenilor, : Credeti ca locuitorii Vetrei Dorna, o zona frumoasa, inconjurata de munti mirifici vor privi cu ochi buni faptul ca se vor rade patru munti de pe fata Pamantului lasand in urma patru cratere ca la Rosia Montana? Ma gandesc ca nu, sa nu mai vorbim de un iaz de deseuri de minereu impregnate cu cianura de 12 km patrati?

Se spune in presa ca acest proiect RMGC este o binecuvantare pentru Romania – de la sume mari la bugetul statului la mii de joburi pentru locuitorii zonei. Se mai spune ca Rosia Montana a fost mereu despre minerit. Insa spuneti-mi ddumneavoastra in calitate de fost lucrator in mina, daca Rosia Montana are traditia unui minerit industrial cu utilaje grele – CATerpillar de 150 de tone? E cumva traditia Rosiei Montane mineritul de suprafata? Nimic mai fals – exploatarea s-a facut de la infiintarea minei de catre romani prin metode traditionale – dalta si ciocan sau mai tarziu tarnacop…E cumva in traditia Rosiei Montane ca profitul sa fie facut de o corporatie sau de catre Rosieni?

Se mai spune de locurile de munca pentru zona defavorizata a Rosiei Montane unde somajul se ridica la 80% . Puneti-va intrearea, macar moral, in ceea ce priveste dirijarea locurilor de munca spre populatia somera din zona. Mineritul Rosiei Montane fiind unul modern se va face pe baza de utilaje mari si nu va conta ca in trecut pe munca manuala. Cei ce vor ocupa cele 880 de posture propuse de RMGC in perioada de exploatare vor trebui sa fie calificati in manevrarea unor astfel de utilaje masive, Sa nu uitam de asemenea ca din cele 880 de locuri nu toate sunt pentru manipulanti de CAT-uri (noul model de miner imi imaginez) ci multe sunt joburi ce cer calificari inalte de ingineri, chimisti, geologi, Ori dumneavoastra stiti prea bine, ca in zona respective nu exista foarte multi oameni cu aceste pregatiri. In consecinta joburile nu vor fi ocupate de cei din zona Rosiei Montane.

Cat despre aspectul economic – nu voi lua in seama toate informatiile vehiculate in presa ci doar ceea ce apare declarat de Gabriel Resources. rezervele estimate sunt de 300 de tone aur si 1600 de tone argint, nepunand la socoteala alte metale rare – sa consideram de dragul demonstratiei ca nu ar exista vanadiu si cobalt si germanium. . Numai dupa cotatiile de pe piata bancara un gram de aur e 151 ron sau 36 de euro, insa sa nu uitam ca valoarea aurului creste de la zi la zi: 300 de tone de aur ar valora 45,3 miliarde RON sau peste 10,1 miliarde euro. Gramul de argint e 2.5 ron, 1600 de tone insemnand 4 miliarde RON sau 0.9 miliarde Euro .

Deci valoarea bruta a exploatarii e de aproape 50 de miliarde RON, sau 11 miliarde de euro din care statul roman beneficiaza in teorie de 4 miliarde de euro. Insa considerand costurile totale a investitiei exploatarii sunt de 500 milioane deocamdata si sa presupunem ca ar ajunge la 2 miliarde de euro (incluzand salarii, investitii in utilaje, plata utilitatilor si pe mentenanta) tot ar insemna un profit 5 miliarde de euro. Cinci miliarde de euro facute din vanzarea minereurile de aur aflate in subteranul Romaniei, o bogatie inerenta tarii. Asta inseamna ca Gabriel Resources va putea vinde aur pe piata libera, dand bani doar pe exploatarea lor insa nu si pe aurul ca resursa propriu zisa.

Motivele pentru care trebuie sa votati NU pentru acest proiect sunt nenumarate si am incercat sa enumar si eu cateva…Noi tot ce putem face este sa protestam in strada pana acest proiect va fi refuzat in Parlament. Suntem peste 80 de orase din tara si din strainatate. aliniate la protest. Niciodata diaspora romaneasca de la Singapore la Toronto nu s-a solidarizat atat de fervent pentru cauza atat de altruista a romanilor de pretutindeni – afirmarea demnitatii nationale, protejarea arealului montan si a patrimoniului cultural de la Rosia (cei 7 km de mine romane, bisericile si cimitirele).

Speram sa fiti in asentimentul nostru,

Raluca Ganga

Raportează/Modifică această scrisoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte