de Silvia

Rosia Monatana – argumentele tehnico – economice pe care le invocati sunt nesustenabile

4 sept. - Scrisoare trimisă deputatului Calimente Mihăiță, ales în judeţul Arad, colegiul uninominal nr. 4

Domnule Calimente,

citesc un interviu de-al Dvs referitor la legea de la Rosia Montana.

1. Ca reprezentant al cetatenilor acestei tari NU AVETI DREPTUL sa votati o lege anticonstitutionala!

Legea este anticonstitionala datorita urmatoarelor aspecte:

. a) Deși o investiție privată, proiectul minier derulat de catre compania “RMGC” este declarat de “interes național” (art. 1) – astfel încât orice persoană care i se opune, poate fi expropriate (art. 62).
. b) RMGC poate deveni proprietar al oricărei clădiri publice sau private pe teritoriul proiectului. în termen de 45 de zile de la solicitarea în mod oficial acest lucru -, fără nici o licitație (pt. 7 din Art. 4)..
C.) În cazul în care un document sau o aprobare obținuta de companie este anulata în instanță statul trebuie să-l elibereze, din nou in decurs de 30 de zile (pt. 9, litera A din art. 4) , astfel practic RMGC este scoasa de sub incidenta legilor nationale, nici o instanta juridica sau autoritate administrativa nationala de protectia mediului neputant interveni in cazul unor abateri sau incalcari ale legii.
d). Titularul licenței de exploatare poate muta monumente ale naturii din perimetrul de exploatare, pentru “protejarea” acestora (pt. 4 din art. 5).

2. Avantajele economice pe care le invocati nu stau in picioare!

Pornind de la premisa (exagerata de altfel) de 5 miliarde de dolari pe care ii va aduce acest proiect in tara,va propun sa facem un calcul:

5 miliarde de dolari sunt un sfert din fondurile UE, pe care Romania le are la dispozitie de ani de zile, fara riscuri de a distruge IREMEDIABIL o zona cu potential istoric, turistic si cultural.

5 miliarde de dolari sunt sub un sfert din CHELTUIELIlLE SOCIALE ANUALE ale Romaniei, nici macar totalul pensiilor pe un an.

La nivelul fortie de munca, daca veti cauta in rapoartele tehnice RMGC , nu pe welcome site – cifra REALA a locurilor de munca IN FAZA OPERATIVA a proiectului este de 600.

Aceste locuri de munca sunt nesemnificative fiind pe o perioada limitata de 15 ani si raportate la calificarile localnicilor care nu vor putea ocupa o parte dintre ele , sau la alte proiecte de investitii strategice din Romania – d.ex Continental, etc.

Vorbiti si de multiplicatorul industriei extractive, beneficiile indirecte de 2,3 miliarde, deja reflecta acest efect de multiplicator, iar intr-o economie dependenta de importuri, in special in ceea ce priveste bunurile de baza: alimente, textile, etc – cred ca acest calcul a supraestimat oricum beneficiile indirecte si efectul de multiplicator.

Daca efectul de multiplicator ar fi atat de puternic cum afirmati, acest lucru s-ar simti la nivelul tarilor in care mineritul ocupa un loc important in componenta PIB-ului, prin dezvoltarea altor ramuri industriale si cresterea nivelului de trai, or nu este cazul (d.ex: Indonezia, Peru, Guinea Franceza, etc.)

Impactul proiectului asupra tarii, va fi , intr-adevar asa cum afirmati SIMTIT SI in afara perimetrului Rosia Montana, insa va fi unul negativ.
Poluarea si lipsa unor institutii stabile care apara statul de drept, vor diminua substantial investitiile strategice ale unor firme care nu functioneaza dupa mentalitatea “hit and run” ca si Gabriel Resources, ci au ca scop investitii pe termen lung.

3. “Dupa parerea mea, e dreptul lor, dar marea majoritate a lor sunt acolo pentru ca n-au ce face, nu cunosc niciun fel de motivatie pentru ce se intampla acolo. Le place, e distractiv!”, este o jignire adusa oamenilor care stiu ca nu vor sa fie depozitate 240 000 TONE INTR-UN LAC NEBETONAT pe ROCA PERMEABILA, pentru 600 de locuri de munca TEMPORARE!

4. Referitor la afirmatia Dvs: “Chiar am vazut un ultim sondaj, 68% din populatia Romaniei e pentru acest proiect”, este cel efectuat de Sociopol, firma infiintata in 2013?? La milioanele de euro pompate de Gabriel Resources nici nu e de mirare.

Haideti sa punem argumentele pe masa , obiectiv si sa vedem cine castiga la sondaje!

Oricum tine de constienta si moralitate sa votezi IMPOTRIVA acestui proiect ca reprezentant al cetatenilor si mai ales ca REZIDENT al tarii, daca nu din altruism macar din interes de protectie proprie.

cu stima

Silvia David

Raportează/Modifică această scrisoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte