de

Proiectul Rosia Montana si legea speciala pentru proiect

13 sept. - Scrisoare trimisă deputatului Cupșa Ioan, ales în judeţul Bihor, colegiul uninominal nr. 8

Buna ziua Domnule Deputat Cupsa,

Va scriu in legatura cu proiectul Rosia Montana si legea (dupa parerea mea aberanta) pe care Guvernul a propus-o. Dintr-o simpla lectura a textului legii, ne putem da seama ca aceasta este creata pentru a favoriza compania Rosia Montana Gold Corporation, companie care nu a fost in stare timp de 14 ani sa obtina toate avizele necesare exploatarii. Mie nu mi se pare normal ca in aceasta situatia, solutia gasita sa fie aceasta: o lege speciala care sa le dea mana libera sa nu mai obtina avizele de mediu necesare si sa aiba dreptul de expropriere a oamenilor (acest drept il are Statul intr-o situatie de interes national).
De la bun inceput acest proiect al companiei RMGC a lua nastere printr-o licitatie falsa. Dovezile si actele le puteti gasi pe site-ul celor de la RiceProject, care au investigat acest caz: http://www.riseproject.ro/articol/documentele-confidentiale-ale-afacerii-rosia-montana/ .
Fac apel la bunavointa dumneavostra de a studia cu atentie aceasta situatie cu Rosia Montana, de a va informati si colegii care poate nu au apucat sa o faca si de a da un vot care sa fie in folosul cetatenilor si a tarii.
Nu o sa comentez faptul ca cei din fruntea tarii, la care ne-am astepta in primul rand sa ne apere drepturile si sa lucreze in favoarea tarii, par sa faca exact contrariul:
– Ministrul Marilor Lucrari Publice, Domnul Dan Sova, nu a fost in stare nici pana in ziua de azi sa desecretizeze toate documentele in privinta acestui proiect (fiind considerat un proiect de interes national)
– Ministrul Mediului, Doamna Rovana Plumb, sustine un proiect de asemenea anvergura si care poate avea urmari dezastruoase in cazul unui accident (sa ne amintim accidentul de la Baia Mare) care nu a primit avizele de mediu !!!!
– Ministrul Culturii, Domnul Daniel Barbu, care sustine un proiect care urmeaza sa distruga un patrimoniu unic in lume (in legea speciala este specificat ca cei de la RMGC nu au nevoie de descarcare arheologica)
– Domnul Premier Victor Ponta care are o atitudine bipolara si nu isi argumenteaza logic schimbarile acestea de pareri (dansul a declarat in Emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 din data de 11.09.2013 ca inainte nu a sustinut proiectul pentru ca il sustinea si Domnul Presedinte Traian Basescu si daca dansul sustine un proiect, inseamna ca e ceva de rau)
Aceste sunt doar cateva exemple a unor oameni politici care par sa aiba alte interese fata de proiectul RMGC decat interesul tarii.

Consider ca ar trebui sa invatam din experientele altor tari si sa ne gandim bine inainte sa ne incredem in aceasta companie care pare mai degraba sa actioneze ilegal si parsiv. In Peru exista o exploatare asemanatoare cu ceea ce se vrea la noi si rezultatele sunt departe de a fie ceea ce ne promite firma acum. Va recomand acest documentar care prezinta cum a luat nastere mina Yanacocha si ce ne-ar putea astepta si pe noi daca legea este votata si proiectul RMGC incepe : http://www.biziday.ro/2013/09/10/asemanari-intamplatoare/ .

Mentionez ca nu sunt impotriva oricarei exploatari, dar consider ca nu ar trebui sa acceptam una care are un impact negativ atat de major asupra mediului. Exista si alte metode de exploatare a aurului. Pentru mai multe detalii va recomand: http://www.vice.com/ro/read/aurul-nu-se-exploateaz-doar-cu-cianura .
Sursele la care am facut referire sunt pentru a avea cat mai multe informatii si a va crea o imagine cat mai obiectiva asupra ilegalitatilor proiectul RMGC si impactului pe care acesta l-ar putea avea asupra tarii noastre.
Va multumesc si as aprecia un raspuns pentru a sti care este pozitia dumneavostra.

Cu deosebita consideratie,
Oana Vlazan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte