Petitie solicitand respingere proiect Rosia Montana

29 sept. - Scrisoare trimisă deputatei Pană Adriana-Doina, aleasă în judeţul Bistrița-Năsăud, colegiul uninominal nr. 1

PETIȚIE PENTRU RESPINGEREA PROIECTULUI DE LEGE CARE AR DA DREPTUL RMGC SĂ EXPLOATEZE ZĂCĂMÂNTUL DE AUR DE LA ROȘIA MONTANĂ. Prin prezenta vă rog să respingeți proiectul de lege înaintat dvs. de către Guvernul României pentru Gold Corporation Roșia Montană, din următoarele motive:
1. Motivul economic, care primează în orice afacere: Este inadmisibil de mic procentul care îi revine statului român stabilit ca redevență. Redevența României ar trebui să fie de 75-80% din cantitățile de aur extrase, iar restul de 20-25% ar acoperi toate cheltuielile investitorului și i-ar asigura profitul suficient. Actualul contract arată că nu ne vindem țara ci o dăm gratuit. Până și un țăran, om simplu care își dă pământul în arendă, negociază procente mai mari.
Statul român este adus în situația de a ceda aproape cu titlu gratuit resursele sale de metale prețioase (pentru câteva procente 4 sau 6% din aur), rămânând în schimb cu lacurile cu cianuri. Pentru siguranța locuitorilor din zonă, precum și pentru a celor din zonele adiacente care pot fi afectate de eventuale accidente ecologice va trebui să facă cheltuieli de ecologizare dacă RMGC, după ce va extrage tot zăcământul, va pleca brusc și nu-și va onora obligațiile. Chiar și soluțiile favorabile date în instanțe de judecată se obțin în timp îndelungat iar până atunci rămînem cu paguba. Să nu uităm de scandalul iscat acum câțiva ani cu Ungaria, tot după poluarea cu cianuri a râului Tisa.
2. Motivul apărării intereselor strategice și de siguranță națională. Aurul țării trebuie exploatat de România și să contribuie la creșterea rezervelor de aur ale statului, sau la creșterea nivelul de trai al tuturor cetățenilor. Avem nevoie de investiții în infrastructură, sănătate, învățământ ! Această țară a reușit să construiască Transfăgărășanul, Metroul, Canalul Dunăre-Marea-Neagră, să extragă carbuni și aur din mine, iar acum statul a ajuns atât de nevolnic încât nu mai poate exploata o mină ?!
3. Motivul locurilor de muncă ale localnicilor. Oamenii din zonă cer să muncească, dar nu au de ce să prefere un patron străin în locul unei companii de stat. Pentru ei principalul obiectiv este să aibă de lucru, orice angajator este la fel de bun dacă e corect, iar statul român este cel care trebuie să se implice direct în proiect și să le ofere stabilitate. Avem exemplu companiilor străine care au scos profit și au plecat apoi, lăsându-i pe oameni mai săraci decât i-au găsit ( de exemplu Bechtel, Mechel, și lista e nefericit de lungă).
Referitor la pretențiile celor din zonă care vor neapărat minerit, se poate considera și un alt punct de vedere, anume că nici un cetățean nu poate cere un regim special, nici chiar cei din zonele defavorizate. Dacă un șomer din orice localitate din țară merge la AJOFM și nu găsește postul pe care îl caută, i se propune să încerce altceva sau să se mute acolo unde găsește de lucru în specializarea dorită.
4. Motivul protejării obiectivelor arheologice și al ecosistemului cu siguranță că vă este deja cunoscut, fiind expus de toate organizațiile care luptă pentru acest scop. În secolul XXI trebuie să găsim o cale de rezolvare atât a intereselor economice, cât și a acestor deziderate. Există și tehnologii de extracție care nu folosesc cianura, există și soluții de conservare a obiectivelor arheologice, trebuie doar voință. Dacă aceste lucruri implică cheltuieli pe care statul nu le poate angaja momentan, atunci zăcământul trebuie conservat până la strângerea fondurilor necesare,poate din fonduri europene, NU SĂ DAM AURUL PE NIMIC ȘI SĂ DISTRUGEM TOTUL ACUM !

Raportează/Modifică această scrisoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte