de

Impotriva proiectului minier de la Rosia Montana

13 sept. - Scrisoare trimisă deputatei Cherecheș Florica, aleasă în judeţul Bihor, colegiul uninominal nr. 9

Stimata doamna deputat,

Va adresez acest mesaj pentru a va ruga sa respingeti proiectul de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana si interzicerea mineritului cu cianuri in Romania si a exploatarii gazelor de sist. Motivele pentru care eu nu sunt de acord cu acest proiect sunt urmatoarele:

1. Locurile de munca pe care le promite RMGC sunt foarte putine si pe termen scurt, motiv pentru care nu vor aduce un trai mai bun minerilor din zona. Subliniez faptul ca zona a fost declarata MONOINDUSTRIALA, motiv pentru care locuitorii nu pot intreprinde alte activitati de natura economica.

2. Proiectul de lege este NECONSTITUTIONAL si cred ca este o rusine sa cedezi prerogativele statale unei companii private sub pretextul utilitatii publice. Daca exploatarea aurului de la Rosia Montana este de utilitate publica, atunci de ea ar trebui sa se ocupe statul, asa cum se ocupa de alte domenii de utilitate publica.

3. Statul roman nu va putea acoperi COSTURILE DE MENTENANTA ale barajului de cianura. Pentru mentenanta si operatiunile de supraveghere ale acestui baraj RMGC ofera 150 milioane euro, in conditiile in care Agentia de Mediu a SUA a evaluat mentenanta la 2.6 miliarde dolari.

4. CIANURA nu este singurul pericol; namolurile si apele rezultate din procesul tehnologic prezinta riscuri de poluare grava si prin continutul de metale grele toxice extrase din minereu, mai persistente chiar decat cianura si care nu pot fi neutralizate. De altfel, nici produsii de “neutralizare” a cianurii (cianat, complecsi metalo-cianici) – desi mai putin toxici – nu sunt lipsiti de efecte negative, in cantitatile mari acumulate in lacul de decantare.

5. Exploatarea la suprafata (in cariera deschisa) produce o degradare semnificativa a mediului natural, lasand in urma cratere imense si masive depozite de material steril, dupa cum se poate vedea in cariera deschisa din imediata vecinatate, la Rosia Poieni.

6. Avem datoria morala fata de generatiile urmatoare sa le lasam mostenire un mediu curat, bucuria de a admira un loc atat de superb precum este Rosia Montana si dreptul de a exploata resurse naturale care apartin cetatenilor unei tarii si nu corporatiilor straine.

7. Mi se pare rusinos faptul ca mass-media a ascuns adevarata natura a protestelor si ca a mintit in nenumarata randuri pentru a discredita ONG-urile si protestatarii. E o umilire la adresa mea ca si cetatean al acestei tari ca televiziunea nationala sa ascunda realitatea.

8. Daunele cerute de RMGC in cazul in care legea nu va fi adoptata sunt nefondate si din nou este o jignire adusa populatiei ca cei care guverneaza aceasta tara sa sustina ca o corporatie poate da in judecata statul si sa castige pentru ca o lege neconstitutionala nu a fost adoptata. Statul poate ceda dreptul de exploatare dar nu este obligat sa acorde avizele de mediu sau licenta de exploatare pentru utilizarea cianurilor. RMGC poate exploata – dar o va face prin mijloacele traditionale pana se vor gasi tehnologii mai performante, mai profitabile si care sa nu afecteze mediul!

9. Romania este in topul tarilor europene independente energetic si nu se justifica exploatarea gazelor de sist in conditiile in care nu exista o nevoie imediata. Consider ca exploatarea poate fi amanata pana in momentul in care vor fi gasite tehnologii care nu afecteaza mediul.

Acestea sunt cele mai importante argumente pe care le pot aduce si va rog sa le luati in considerare si sa intelegeti ca noi, cetatenii acestei tari, cei care nu am fost mintiti si manipulati, cei care ne-am informat, nu dorim ca acest proiect de lege sa fie aprobat. Mai mult decat atat, va rog sa sustineti includerea Rosiei Montane pe lista tentativa a Romaniei pentru UNESCO si interzicerea folosirii cianurilor prin lege in activitatile miniere din Romania, precum si a fracturarii hidraulice.

In speranta ca imi veti comunica pozitia dumneavoastra,

Cu stima,
Ioana Jurca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte