de

Impiedicarea taierii teiului vechi de 7 ani de la intrarea in curtea casei mele doar pentru a face loc vederii reclamei ABC-lui vecin

5 oct. - Scrisoare trimisă Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor

Buna ziua,

Ma numesc Gabriela Orosz si va scriu pentru a va aduce la cunostinta o situatie noua dar in acelasi timp veche din anul 2002.

Dar am sa incerc sa fac povestea scurta.

Tatal meu a construit o casa in Osorhei (nr 354 la iesirea spre Cluj) in anul 1965 si tot atunci a plantat doi nuci in fata casei ( ca de altfel toti vecinii din dreapta si din stinga ). In 2002 casa vecina a fost vinduta si transformata in ABC. Primarul de atunci a satului Osorhei prieten cu acest domn proprietar a décis ca nucul nostru impiedica vederea si accesul la acest ABC si a dispus sa fie taiat. La citiva ani dupa acest incident , tatal meu a plantat doi tei in acelasi loc. ( de-a lungul gardului casei, la sosea) . Cind acesti tei au crescut si au inceput sa aiba o coroana mai marisoara, angajatii ABC-ului au turnat ceva toxic la radacina copacului mai apropiat de spatiul despartitor dintre noi si ABC. La citva timp copacul a murit si a fost taiat. Am ramas doar cu un tei care e chiar linga usa de la intrare in curtea noastra. Acest copac este o amintire a tatalui meu care a decedat acum citiva ani, dar cel mai important , acest copac ne apara de galagia de pe soseaua nationala ce merge spre Cluj, ne apara de praf si gazele de la masini si ne apara de soare. Eu si mama mea (acum pensionara) sintem mari iubitore de natura, curtea noastra fiind plina de copaci si flori o adevarata oaza de verdeata.
In 2004 aceasi poveste noul primar a décis ca copacul sa fie taiat si a trimis oameni cu drujba —mama mea a facut reclamatie la Procuratura si are un formular cum ca nimeni nu are voie sa taie nici macar o creanga dîn acel copac. ( din pacate vecinii nostri din partea cealalta a acestui ABC nu s-au dus la prefectura si au fost nevoiti sa renunte la nucii din fata casei lor).
Acum doua saptamini s-au inceput lucrarile de amenajare a santurilor si trotuarelor . Primarul (acelasi din 2004 si prieten bun cu proprietarul ABC-ului) a dispus si de data asta sa se taie copacul.spunind echipei de lucru ca pot taia copacul pe rapunderea lui si ca nu il intereseaza de amenda de 70000 lei ca are cine sa o plateasca . Am sunat pe domnul primar si la telefon , mi-a spus ca acesta este un proiect de care se ocupa CNADR si ca el nu e cu nimic inplicat dar i s-a comunicat de CNADR ca copacul trebuie taiat.
Mama mea a stat de vorba cu inginerul de pe teren ( de la CNADR) care a confirmat mamei mele ca proiectul nu are nimic de a face cu copacul, acesta nu incurca construirea trotuarului sau a santului. Eu la rindul meu am sunat la CNADR si mi s-a confirmat acelasi lucru. Ei nu au nici o treaba cu copacul.

In final, daca legea ma obliga sa tai teiul , o voi face dar nu sint de acord sa dobor un copac tinar doar pentru ca un proprietar de ABC doreste ca reclama magazinului lui sa se vada de departe de cei de pe sosea.

Va multumesc mult pentru intelegere si astept raspuns.

Gabriela Orosz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte