de Gorgan

Exploatarea la Rosia Montana

30 aug. - Scrisoare trimisă presei locale din Arad

In data de 28 august 2013, Guvernul Romaniei a aprobat proiectul de lege care permite exploatarea la Rosia Montana, pe care l-a trimis Parlamentului spre aprobare.

Sunt un cetatean care locuieste in Arad si care mereu a rostit cu mandrie acest nume al unui loc de poveste, in care natura, oamenii si istoria au invatat sa convietuiasca. Am aflat cu mare tristete de acest proiect de lege abuziv, care, in loc sa apere interesele acestei tari pe termen lung, contine o serie de prevederi derogatorii si de modificare a unor acte normative referitoare la expropriere, autorizarea lucrarilor de constructie, amenajarea teritoriului si urbanismului, protejarea patrimoniului cultural, fondul funciar, etc.

Intrucat Guvernul explica graba aprobarii acestui proiect prin calitatea sa de proiect “de interes national”, va rog sa ii acordati aceeasi atentie si sa consultati cititorii in legatura cu parerea lor. Ca mediu de informare, va rog sa prezentati acest proiect de lege care are implicatii majore, periculoase si putin explicate pentru viitorul Muntilor Apuseni si al Romaniei.

As da un singur exemplu: mai multi geologi romani independenti au ridicat problema sigurantei iazului de decantare, al carui bazin este strabatut de mai multe falii tectonice, fiind inevitabil ca, in timp, sa apara permeabilitatea tectonica (indiferent de cat de impermeabile ar fi rocile din partea stanga a iazului, asa cum sustine compania care va exploata aurul). In aceste conditii de nesiguranta, garantia financiara oferita de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este foarte mica pentru a acoperi eventualele costuri de ecologizare (o sa va rog sa cercetati cazurile de scurgeri de cianura din alte tari si la cat s-au ridicat aceste costuri, cu mentiunea ca iazul de decantare de la Rosia Montana ar fi cel mai mare de acest tip din Europa).

Prin urmare, va rog sa luati o decizie fundamentata asupra acestui proiect, in urma unui proces transparent si obiectiv de consultare publica.

Imi permit sa va redau, spre informare, un sumar cu problemele juridice pe care le implica legea propusa de Guvern evidentiate de consilierul juridic Stefania Simion:
http://www.criticatac.ro/23316/20-de-probleme-juridice-exploatarea-de-la-roia-montan/
http://www.cotidianul.ro/un-act-de-tradare-nationala-221233/

Cu stima,
Adrian Gorgan
gorgan.adrian@yahoo.com

Raportează/Modifică această scrisoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte