de

Evacuarea ilegala a apei reziduale

13 iun. - Scrisoare trimisă Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul General

Doamnului Comisar General ,

Subsemnata Haruță Anca Ileana, domiciliată in oras Stefanesti, Str Paladesti nr 43 , judetul Arges, va duc la cunostinta urmatoarele : Vecina mea ,Jinaru Ana ,care locuieste la o cota mai inalta de locuinta mea ,nu este racordata la un sistem de canalizare public si nici nu detine un sistem de preepurare sau fosa vidanjabila ,care trebuie sa fie proiectata si executata conform normelor in vigoare si amplasata de cel putin 10 metri fata de locuinta cea mai apropiata .
Intrucat vecina mea ,nu foloseste nici un sistem de colectare a apelor reziduale ,conform legilor in vigoare , ci are amplasat la o distanta de 1 metru fata de locuinta mea ,doua tuburi de ciment ,fara fund ,fix langa gardul meu ,la coltul casei sale ,aproape de locuinta mea ,tuburi care se folosesc in vederea initierii sistemelor de canalizare publica sau de asemeni pentru fantanile cu apa potabila .Asadar D na Jinaru Ana , nu foloseste nici un alt fel de sistem de colectare a apei reziduale ,fiind si in imposibilitatea de a efectua o evacuare ritmica a acestora ,punandu mi astfel in pericol atat sanatatea mea cat si siguranta amplasarii casei atat a mea cat si a dumneaei ,avand in vedere ca aceasta apa reziduala evacuata in decursul acestor ani, respactiv 4 de cand locuiesc la acesata adresa , escaveaza si poate produce alunecari de teren punandu mi in pericol siguranta casei ( apa reziduala scurgandu se repetat ,in decursul anilor, nefiind vidanjabila ,iar locuinta mea fiind la cota mai joasa fata de cea a vecinei ,pamantul s a inmuiat si se pot produce alunecari de teren,provocat de catre acest circuit al apei reziduale ) .
Potrivit articolului 31, alin. ( 14 ) ,din Legea serviciului alimentare cu apa si de canalizare nr 241/2006,republicata cu modificarile si completarile ulterioare :
„ Utilizatorii ,persoane fizice sau juridice ,inclusiv cei care au sisteme proprii de alimenatare cu apa,au obligatia de a se racorda la sisteme publice de canalizare existente sau nou – infiintate ,daca acestia nu detin statii de epurare avansata care respecta conditiile de descarcare a apelor epurate in mediul natural.”
Totodata nerespectarea acestei prevederi constitie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de catre personalul imputernicit al Garzii Nationale de Mediu ( art.39. ( alin 5)si art 40. Alin 2 . din Legea nr 241 /2016 ,republicata.
Conform dispoziţiilor art. 2 aliniatul 1 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor, autorizaţia de construire constituie actul de autoritate al administraţiei publice locale pe baza căruia se asigură aplicarea măsurilor prevăzute de lege, referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea și funcţionarea construcţiilor.
În cazul foselor septice vidanjabile, acestea sunt considerate construcţii supuse regimului de autorizare. Întrucât edificiul este unul ce are un impact asupra mediului, la documentaţia pentru autorizaţia de construcţie este nevoie a se obţine avizul Autorităţii de Sănătate Publică Judeţeană și avizul Inspectoratului de Mediu. ”
Mentionez ca am discutat pe cale amiabila cu vecina mea, pe parcursul celor 4 ani ,de cand am dobandit aceasta proprietate in vecinatatea dansei ,insa am primit doar ca raspuns afirmativ ca va lua masurile necesare ,insa in realitate nu a facut nici un demers pentru remedierea acestei situatii.
Intrucat d na Jinaru Ana nu indeplineste nici una dintre conditiile prevazute de lege , fata de cele mai sus ,va dresez rugamintea de a lua masuri legale care se impun ,potrivit legii.

Doamnului Comisar General al Garzii Nationale de Mediu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dacă aţi primit un răspuns personal, despre care credeţi că ar putea fi util şi altor persoane, vă rugăm să îl publicaţi aici.

Sari la bara de unelte